Eretitel voor De Oud-Rotterdammer

31 oktober 2016, door Vanessa Wallast

rotterdam-dag-061-fred-bij-groepsfoto-uitreiking

De verrassing was immens. Totaal onverwacht kwam bij de bekendmaking van de Rotterdammer van het Jaar de naam van Fred Wallast uit de bus rollen. De oprichter van De Oud-Rotterdammer wist niet goed wat hem overkwam, want de voorgaande tien jaren was hij, als jurylid, altijd precies op de hoogte van wie deze eretitel dat jaar te beurt zou vallen. De jury had hem dit jaar echter totaal om de tuin geleid en hem volledig buiten deze beslissing gehouden.

Zichtbaar aangedaan en min of meer perplex hoorde hij de juryverantwoording aan en nam hij de bijbehorende oorkonde, de bloemen en het beeld van beeldhouwster Ria Bleij in ontvangst.
“Dit had ik absoluut nooit verwacht”, reageerde Wallast beduusd. “De Oud-Rotterdammer is tenslotte geen écht Rotterdams instituut, dus zou feitelijk niet in aanmerking mogen komen. Dat maakt mij extra trots dat mij deze eer is gegund. Overigens moet ik zeggen dat het niet helemaal terecht is dat deze eretitel aan mij is toegekend. Eigenlijk zou de prijs moeten gaan naar al die mensen die De Oud-Rotterdammer maken. En dat zijn er heel veel. Wat te denken van al die lezers die voor een onafgebroken stroom kopij zorgen, of van al die bezorgers die er elke veertien dagen voor zorgen dat de krant bij de lezers komt. En, niet te vergeten, de verkoopafdeling die zorgt dat het allemaal betaald kan worden. Deze mensen verdienen de titel eigenlijk veel meer dan ik en ik wil ze daar dan ook graag in laten meedelen.”

Voorzitter Ed van der Ven erkende dat het een lastige overweging was geweest een niet echt Rotterdams instituut tot Rotterdammer van het Jaar te benoemen. “Maar uiteindelijk waren wij van mening dat De Oud-Rotterdammer deze titel zonder meer verdient. Zij hebben de afgelopen jaren zo ontzettend veel Rotterdammers een groot plezier gedaan en nu Fred, vanwege het bereiken van de
pensioengerechtigde leeftijd, een stapje terug doet, leek dit ons het perfecte moment om hem daarvoor via deze titel te bedanken. De uitgeverij mag dan niet in Rotterdam zijn gevestigd, maar de krant ís Rotterdam en ademt niets anders dàn Rotterdam en dat was voor ons voldoende een uitzondering te maken.”


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Sofiben