Page 11 - oud rotterdammer week 26

This is a SEO version of oud rotterdammer week 26. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

De Oud-Rotterdammer - De krant voor de 50-plusser Dinsdag 28 juni 2011 pagina 11

De carrière van Rigetti strekte zich uit van de jaren vijftig tot de jaren tachtig. Hij zong, speelde toneel, fungeerde als conferencier, organiseerde avonden en had een telepathie-act. Dochter Thea (1946): “Hij trad vaak twee, drie avonden per week op. Hij was veel weg.” Mario stond zowel met grote orkes-ten op de planken als met een pia-nist. Vaste begeleiders waren Martin Rijken en Jan Vlietstra. Rigetti heeft een tijd een vast engagement gehad bij restaurant Bellevue in Dordrecht. Vanaf zo’n beetje 1958 organiseerde hij de jaarlijkse carnavalsavonden in de Rivièrahal van Blijdorp. Rond 1960 maakte hij deel uit van

cabaret-gezelschap De Topridders. En dan waren er de losse feesten en partijen. Dochter Thea: “Ik haatte het als mijn vader een bruiloft had. Mocht ik weer bij Frans Moret van die rotliedjes gaan halen. Liedjes van ‘welkom bruidspaar’ en zo.” Paranormaal

De telepathie-act van Mario Rigetti is een verhaal apart. Hij presen-teerde zichzelf als paranormaal. Geloofde hij er zelf in? Zoon Eddy (1943): “Half. Het gevoel dat hij een gave had, zat er wel. Maar hij kreeg er last van. Mensen gingen hem bellen. Met vragen als: ‘Mijn man is weggelopen, weet u waar ik hem kan vinden?’ Daar had hij geen zin in. Toen is ie ermee opgehouden. Maar hij had een leuke act.” Met zijn naam had hij ook geboft. Mario Rigetti. Veel sierlijker kun je het niet krijgen. Hij was echt van Italiaanse afkomst. Al sprak hij geen Italiaans. Eddy: “Al die Italiaanse liedjes die hij bracht, had hij zichzelf fonetisch aangeleerd. Puur op de klank. Mijn vader had ook geen muzikale scho-ling, hij speelde geen instrument, maar hij was erg muzikaal.” De naam ‘Rigetti’ is in de loop der jaren verbasterd. Eddy: “Voor de oorlog is het al Regetti geworden, en in de oorlog is het bij een geboorteaan-

gifte weer misgegaan. Toen is het per ongeluk Reget geworden. En die fout was lastig te herstellen, want bij het bombardement van 1940 is het bevolkingsregister van de Goud-sesingel verwoest. Na de oorlog hadden mijn vader en zijn broer de mogelijkheid hun achternaam terug te veranderen, maar daar moesten ze voor betalen en ze vonden het te duur.” En zo komt het dat naast de voordeur van Eddy zowel Reget staat als Regetti.

Beroepsmilitair

Hoe veel Mario Rigetti ook optrad met zijn mooie naam, en hoe veel-zijdig hij ook was, hij deed het al-lemaal naast ‘gewoon’ werk. Rigetti was beroepsmilitair. Maar wel in een

min of meer frivole hoek. Hij was als adjudant welzijnszorg betrokken bij de organisatie van feestavonden, cursussen en vakanties van mili-tairen. Al in zijn diensttijd was hij die kant opgegaan, bij de RAO, een afdeling voor recreatie en algemene ontwikkeling van militairen. Een afdeling waar ook grootheden als Rob Madna, Piet Noordijk, Cees See en Johnny Engels sr. hun sporen hebben verdiend. En, ook wel mooi: als militair kon Mario al op z’n 55e met pensioen. Drie van zijn vier kinderen zijn min of meer in zijn artistieke voetsporen getreden. Mario junior (1955) heeft na het conservatorium lang keyboard ge-speeld in de professionele coverband Fuse. Nu arrangeert hij en maakt hij achtergrondmuziek voor Belgische tv-programma’s in zijn huisstudio in Rotterdam. Dochter Thea heeft bij allerlei amateurgezelschappen toneel gespeeld, zoals bij Voetlicht, De Maasstadspelers en VZOD (Vriend-schap Zij Ons Doel). En zoon Eddy laveerde op allerlei manieren door het artistieke landschap van Nederland. Palace

Van 1961 tot 1964 werkte Eddy Rigetti als barkeeper aan boord van de Willem Ruys van de Rotterdamse

Lloyd. Daar zette hij een eigen cabaretje op waarvoor hij teksten maakte. Aanvankelijk alleen voor het personeel, later ook voor pas-sagiers. Eenmaal aan wal had hij ho-recabedrijven. Tussen 1970 en 1990 bestierde hij een bar in De Kuip, van waaruit hij de eerste popconcerten in het stadion meemaakte. En in de pe-riode 1972-1983 beheerde Eddy de bar in Palace aan de Zomerhofstraat. Zag hij daar weer het halve amuse-mentsleven aan zich voorbijtrekken. In zijn vrije tijd ging Eddy figureren in speelfilms en tv-programma’s, en na 25 jaar op de logistieke afde-ling van Unilever is Eddy nu met pensioen. En wat doet hij? Hij werkt als vrijwilliger in de artiestenfoyer en de kleedkamers van Theater Zuidplein. “Ja, je kan het toch niet loslaten, hè.” Net zijn vader.

Mario Rigetti, zanger, conferencier, telepaat:

“Italiaans zingen, zonder het te spreken”

Er gaat een mooi verhaal over de Rotterdamse zanger Mario Rigetti (1919-1989), een lyrische tenor met een hang naar Italiaanse liederen. Hij had in zijn actieve jaren goed contact met Willy Alberti, die natuurlijk ook Italiaans zong. In het begin van diens carrière zou Willy hebben gezegd: “Ik kom niet in Rotterdam, want daar hebben ze Mario Rigetti al.”

Aan de eettafel bij Eddy ging het over van alles en nog wat, en ergens in het gesprek werd duidelijk dat Eddy vroeger nog accordeon heeft gespeeld. Maar toen de klad erin was geko-men heeft zijn vader het instrument verkocht. Aan Piet van Amen, van de Pico’s. Nu nog, als Eddy wel eens oude foto’s of platen van de Pico’s ziet, kan hij wijzen en zeggen: “Dat was mijn accordeon.”

Melodia Hawaiians Het oproepje op deze pagina voor informatie over Muziekschool Melodia en de hawaiian band Melodia Hawaii-ans heeft aardig wat reacties opgele-verd. Diverse oud-leerlingen hebben zich gemeld. En, heel leuk: een vrouw die zichzelf herkende op de foto van de Melodia Hawaiians die op deze pagina stond. Volgende keer meer daarover. Nu al wel iets over de ‘andere’ Noumea Hawaiians, voortgekomen uit Muziek-school Melodia, aan de Spangesekade.

Noumea Hawaiians (2) Rotterdam heeft in elk geval twee ha-

waiian gezelschappen gekend die zich The Noumea Hawaiians noemden. Eer-der stond op deze pagina een verhaal over The Noumea Hawaiians uit de jaren veertig, het trio van Ger Berghuis, Harry Broeders en Nel Jongste.

Nel van Leeuwen (1934) uit Hel-levoetsluis heeft óók in The Noumea Hawaiians heeft gespeeld, maar dan in de jaren vijftig, en met heel andere mensen. De twee bands hadden alleen een overeenkomstige naam. Kan toeval zijn, het kan ook dat Rinus Remijn van Muziekschool Melodia die aan de basis stond van die ‘andere’ Noumea Ha-waiians zich had laten inspireren door dat eerdere gezelschap. Remijn stelde de band in 1953 samen uit leerlingen van zijn school. Nel van Leeuwen was in 1951 bij Melodia begonnen met hawaiian gitaar. Nel: “Ik kreeg les van Rudi Wairata, in de huiskamer van de familie Remijn, de achterkamer. Die hele muziekschool bestond uit niet meer dan die huiskamer, plus aan de voorkant een soort leslokaal. Op de eerste verdieping aan de Spangese-

kade, boven de verwarmingszaak van Van Buuren.” Muziekschool Melodia organiseerde concoursen, wedstrijden, in Odeon, in verschillende categorieën, vermoedelijk twee keer per jaar, en Nel heeft daar als meisje talloze keren aan meegedaan met The Noumea Hawaiians. “Er waren wel zo’n dertig ensembles bij zo’n concours. De helft kwam van Melodia. Rudi Wairata zat in de jury. Mijn eigen leraar. Je zou denken dat dat een voordeel was, maar hij heeft me eens enorm genept. Wij waren A-klasse, maar werden ingedeeld bij de B-klasse. Ik denk: omdat ie bij de lessen niet aan me mocht zitten. Ik wilde dat absoluut niet hebben.”

Buiten de concoursen traden The Noumea Hawaiians zo’n drie tot vier keer per jaar op. In het Zeehospitium in Katwijk, in de militaire kazerne in Grave, bij de tbc-barakkan aan de Boezemsingel. Allemaal bij wijze van hobby.

Via haar werk als kassière bij Bas van der Heijden aan het Mathenesserplein

vond Nel een goede zanger voor de hawaiian groep. Een collega bij de Bas zei dat haar zoon zo aardig zong en gitaar speelde, en of hij niet bij Nel kon meedoen. Die zoon was Aad van Lent, later bekend geworden als Marco Maas (al eens geportretteerd op deze pagina). In 1956 kwam hij bij The Noumea Hawaiians en dat was volgens Nel een groot succes. En een bron van verwon-dering. Nel: “Op zeker moment had je die hit ‘Klappermelk met suiker’. Die brachten wij ook. Na afloop kwamen ze vragen of Marco misschien een ver-kleed wijf was. Hij zong zo hoog.” De andere leden van The Noumea Ha-waiians kan Nel zich niet meer zo goed herinneren. Ja, er was een wat gezette vrouw op ukelele, ene Ria. Verder: Bep, Miep,Ton. Maar achternamen?

Het hele verhaal van Rinus Remijn kent ze ook niet. Maar ze meent zich te herinneren dat Rinus een keer is dood-gebleven in de coulissen van Odeon.

Min of meer noodgedwongen is Nel rond 1959, op haar 25e, gestopt met de muziek. Ze ‘moest’ trouwen en haar schoonfamilie was fijn-christelijk.

Nel: “Ik gebruikte lippenstift, ik rookte, ik liep op hoge hakken en ik speelde hawaiian gitaar. Voor mijn schoonmoe-der was ik een hoer, een snol. Toen heb ik het hele zooitje weggedaan, verkocht. Jammer? Ja, maar wat moest je dan? Zo was dat toen.”

Roland Vonk

Voor vragen, tips of materiaal, mail naar: rolandvonk@telfort.nl of bel 010-4653517. Roland Vonk besteedt op Radio Rijnmond wekelijks aandacht aan Rotterdams amusement in het programma Archief Rijnmond: zondag 11.00-12.00 uur. Artiesten over wie op deze pagina wordt geschreven, klinken geregeld in dat programma. De verhalen van deze pagina verschijnen ook, en de meeste in langere vorm, op de internetsite www.rotterdamsamusement.nl.

Hoe de dingen samenkomen. Op deze pagina heb ik afgelopen maanden aandacht besteed aan onder an-deren accordeonduo De Pico’s en cabaretgezelschap De Topridders. Jan Been van De Topridders vroeg zich hier af waar allerlei leden van vroeger zijn gebleven. Onder wie zanger Mario Rigetti. “Keurige vent, nooit meer gezien”, vatte Jan samen. Daarop belde Eddy Rigetti, zoon van Mario. Hij moest helaas melden dat zijn vader al een tijd niet meer onder ons is. Maar hij had nog foto’s en verhalen. Zie hierboven.

door Roland Vonk

“Dat was mijn accordeon”

- The Noumea Hawaiians in Odeon in de jaren vijftig. Met Nel van Leeuwen achter de hawaiian gitaar, naast haar met ukelele Aad

van Lent -

- Mario Rigetti in zijn jonge jaren -

- Mario Rigetti met accordeonist Bart Vriens in Lommerijk -

- De telepaat aan het werk -

Page 11 - oud rotterdammer week 26

This is a SEO version of oud rotterdammer week 26. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »