Page 13 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Kalender - -

De Oud-Rotterdammer - De Krant voor de 50-plusser Dinsdag 26 juli 2011 pagina 13

Vleermuisexcursie

In dit Jaar van de Vleermuis organiseert Vogel- Vleermuis- en Vlinderwerkgroep Noordrand vijf vleermuisexcursies.

De derde excursie is donderdag 4 augustus in het Schiebroekse Park. Deelnemers kunnen zich verzamelen om 21.30 uur in de kantine van de vtv Lusthof aan de Hazelaarweg 39 in Rotter-dam-Schiebroek.

Met het openbaar vervoer kan de startlocatie worden bereikt met buslijn 35 (halte Abeelweg/ Kastanjesingel) en met tramlijn 25 (halte Larikslaan/Kastanjesingel).

Deelname is gratis, maar een kleine bijdrage voor de gemaakte kosten is altijd welkom. Meer informatie kan worden verkregen bij Peter van Dalen, 010-4188467 of: Petertje.vleermuis@gmail.com

De laatste twee vleermuisexcursies in dit jaar zijn op 26 augustus (Nacht van de Vleermuis) en 29 oktober (Nacht van de Nacht).

Deze twee excursies worden georganiseerd m.m.v. de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Euroster.

Necrologie voor Jazzcafé Dizzy – Rotterdam verliest gekoesterd plekje

door Amanda Kuyper

Chet Baker speelde er zijn laatste noten. Jazzcafé Dizzy was bijna 35 jaar een be-grip. Nu is het dicht.

Onverwachts dook Chet Baker in ’88 op in het Rot-terdamse jazzcafé Dizzy. Gejuich toen hij twee num-

mers meeblies met de band van de jonge pianist Rob van Bavel. Jules Deelder schoof z’n held na afloop nog een gedicht toe, “Chet Baker Where art Thou?” Deelder zei tegen de trompettist: “Now I know, thou art here.” Vond Baker wel geestig. Ja, hij was nou hier in Rotterdam, maar wist niet voor hoe lang. Het zouden Bakers laatste noten zijn. Een paar dagen later werd de legendarische trompettist dood gevonden in Amsterdam. Gevallen uit het raam van zijn hotel.

Veel aan jazzcafé/restaurant Dizzy, waar je de pelpinda’s al borrelend op de grond liet vallen, is heilig verklaard. Grote jazznamen als George Coleman, Art Taylor, Teddy Edwards en Lee Konitz namen er, soms onaangekondigd, vurig en soms vuig bezit van het kleine podium onder het lage plafond in de dampende kroeg. Veel Nederlandse jazzmusici jamden er, Rotterdamse nachtvlinders hingen er. Deelder behoorde tot de vaste cliëntèle – een koffertje jazzvinyl paraat om te draaien tot het ochtendgloren.

Het nu failliete jazzcafé Dizzy, vernoemd naar de Amerikaanse trompettist Dizzy Gillespie, aan de ’s Gravendijkwal was een begrip in Rotterdam. Een echt muzikantenhol toen blazer Barend Petersen er vanaf 1977 jazz ging programmeren. De muziekkroeg werd uitvalsbasis voor cultuurminnend Rotterdam; van muzikant, kunstenaar tot student – zij aan zij werden ze er dronken. En lulden wat af. Want, geen jazz in Dizzy zonder geroezemoes. Niet stil te krijgen dat Dizzy. “Een plek om te koesteren”, zegt saxofonist Benjamin Herman, die er vanaf zijn 21ste speelde. En er zijn vrouw ontmoette.

Het ging steeds slechter met Dizzy. Musici kwamen er al jaren minder, te wijten aan een slecht boekingsbeleid. De programmering verslapte, er kwamen popsessies. Gedoe met de huispiano zette kwaad bloed. Gekocht met de opbrengt van een benefietconcert waaraan musici gratis meewerkten, verhuisde die naar het huis van de toenmalige uitbater. Moest er weer gesjouwd worden met keyboards.

Een verslag van RTV Rijnmond over de sluiting van Dizzy:

“Bevlogen kroegbazen stierven of vertrokken. Menig uitbater erna poogde Dizzy nieuw leven in te blazen. Het geliefde en spraakmakende jazzcafé sliep in. Begin 2001 werd bij een nieuwe overname geschoven met het podium – het had niet langer een centrale plaats in de zaak. De doorrookte muren kregen een nieuwe verflaag. Het leverde nooit verstommende kritiek op: Dizzy’s belangrijke verleden was weg gepoetst.”

Na een lekkage vorige week sloot de eigenaar de zaak. Door waterschade had de elektriciteit het begeven. Achterstallig onderhoud was al een tijd een discussiepunt tussen pandeigenaar, huurder en bierbrouwer Heineken. Er waren betalingsachterstanden. Het café zette al jaren minder om.

Het jazzhonk staat nu te koop. Weer een roemruchte jazzplek, het zoveelste podium in Rotter-dam ter ziele. Binnenkort opent Bird, een jazzclub onder de Hofboogjes.

el / Restaurant / Accommodatie / Wellness

r feel-good-pakket voor een actieprijs

tingen in een gezellige cottage kamer ● 2 x ontbijt nsion met 3-gangen maaltijd ● 1x rug massage lkoms cocktail bij aankomst ● gratis gebruik van de spa ing kunt u gebruik maken van de schoonheidsalon eken vanaf nu tot en met 31 augustus 2011

oor € 199.00 per persoon (i.p.v. 250.00)

lusief 3-gangen maaltijd in half pension: 95,00 p.p.

geheel verzorgde vakantie temidden e vennen en bossen van Oisterwijk, in l de Paddestoel.

enioren-hotel biedt u een geheel rgde vakantie op basis van volpension koffe/ en of thee.

e uitstapjes, muziekavond met Marie stien, bingo en spelletjes. omfortabele, ruime kamers zijn alle-voorzien van douche, toilet, kitchenet-

te, koelkast, telefoon met nachtbel en T De kamers zijn op de begane grond en g toegankelijk (ook voor rolstoelen), u ki uit op een prachtige tuin en / of bos, me eigen terras met buiten meubeltjes. Du hoeft geen trap of lift te nemen.

Heeft u houden rekenin u ook bi terecht eekend en als u

Vakantie in het van Brabant

rstarrangement 24 december tot 01 januari

prijs voor dit arrangement is € 700,00

incl. busretour, 4 middagtochtjes en toeristenbelasting.

U wordt opgehaald en teruggebracht met onze luxe touringcar opstapplaats Zuidplein/Alexander/Vlaardingen/hoogvliet/dordrecht . Wat krijgt u nog meer aangeboden!

Voor meer informatie, en/of folder kunt u bellen met % 013-5282555

of bezoek onze website:www.hoteldepaddestoel.nl

Hotel De Paddestoel, Scheibaan 5, 5062TM Oisterwijk.

Een geheel verzorgde vakantie temidden van de vennen en bossen van Oisterwijk, in Hotel de Paddestoel. Dit Senioren-hotel biedt u een geheel verzorgde vakantie op basis van volpension incl.koffe/ en of thee.

Leuke uitstapjes, muziekavond met Marie Christien, bingo en spelletjes. De comfortabele, ruime kamers zijn alle-maal voorzien van douche, toilet, kitchenet-

te, koelkast, telefoon met nachtbel en TV. De kamers zijn op de begane grond en goed toegankelijk (ook voor rolstoelen), u kijkt uit op ee met eigen ter Dus u hoeft gee

Heeft u dieetwensen? Ook daar houden wij rekening mee. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor bridge en familie weekendjes en als u iets te vieren hebt.

Vakantie in het van Brabant

Kerstarrangement 24 december tot 01 januari

De prijs voor dit arrangement is € 700,00

incl. busretour, 4 middagtochtjes en toeristenbelasting.

U wordt opgehaald en teruggebracht met onze luxe touringcar opstapplaats Zuidplein/Alexander/Vlaardingen/hoogvliet/dordrecht . Wat krijgt u nog meer aangeboden!

Voor meer informatie, en/of folder kunt u bellen met % 013-5282555 of bezoek onze website:www.hoteldepaddestoel.nl

Hotel De Paddestoel, Scheibaan 5, 5062TM Oisterwijk.

Alle kamers begane grond met eigen terras, douche, toilet, tv, telefoon, u hoef geen trap te lopen en kunt zo naar buiten, heerlijk toch!

Geen toeslag voor 1 pers op een 2 pers.kamer.

Opstapplaats: Zuidplein/ Alexander/Vlaardingen/Hoogvliet/Dordrecht.

Arrangement speciaal voor Senioren € 590,00

incl. busretour/ 4 bustochtjes en toeristenbelastng, met gezellige avonden.

Nog enkele kamers beschikbaar in de periode 2 - 9 sept. & 16 - 23 sept.2011

Lezersaanbieding

Fiets-wandelarrangementen

- 3 daags (hp) € 119.00 - 4 daags (hp) € 175.00 - 5 daags (hp) € 225.00

Vraag ook naar onze haal & breng reizen

www.vacantievreugd.nl

Kampeer,- en bungalowvaka met uitgebreide faciliteiten Boek een midweek in september al vanaf € 99,-

Van tent tot luxe villa

Onbezorgd genieten van een wandel,- of fietsvakantie op een prachtige boslocatie of kustlocatie

tel: 036-522 83 58

Veluwe Huiskamerhotel

Tongerenseweg 1 Vierhouten Tel.: 0577 - 411 521

www.hotelvierhouten.nl

10, 17, 18, 31 augustus en 6 september:

Historische RTM-combitochten

10 augustus: Willemsplein – Ouddorp v.v., v. 09.15 uur, elektrische tram, museumbus, RTM-stoomtram en rondvaart. Prijs € 46 p.p.

17 augustus: Zuidplein/NS Lombardijen – Ouddorp v.v., v. 11.00 u, (11.15 u.), museum-bus, RTM-stoomtram en rondvaart. Prijs € 33,00 p.p.

18 augustus: Heinenoord Busstation/Zierikzee – Ouddorp v.v., v. 10.45 u. (12.00 u.), muse-umbus, RTM-stoomtram en rondvaart. Prijs € 28 (Zierikzee: € 23) p.p.

31 augustus en 6 september: Heinenoord 10.30 u./Zuidplein 10.45 u. Museumbus, stoom-treinrit Smalspoormuseum, rondvaart Leiden. Prijs € 50 p.p.

Aanmeldingen via combitochten@gmail.comof 06-20082503.

2, 9, 14, 16 en 23 augustus:

Rotterdam Orgelstad (toegang vrij)

Dinsdag 2 augustus

Laurenskerk Rotterdam 12:45 uur Zomermarktconcert door Aart de Kort

Dinsdag 9 augustus

Laurenskerk Rotterdam 12:45 uur

Zomermarktconcert door Ab Weegenaar

Zondag 14 augustus

Laurenskerk Rotterdam 15:00 uur

Grand’Orgue door Gedymin Grubba (Polen) met Janca, Guilmant en J.S. Bach

Dinsdag 16 augustus

Laurenskerk Rotterdam 12:45 uur Zomermarktconcert doorHans Houtman

Dinsdag 23 augustus

Laurenskerk Rotterdam 12:45 uur

Zomermarktconcert door Olivier Penin (Frankrijk)

- Het gesloten Jazzcafé Dizzy aan de ‘s Gravendijkwal in

Rotterdam. Beeld Youtube / NRC -

Page 13 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »