Page 3 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

De Oud-Rotterdammer - De krant voor de 50-plusser Dinsdag 26 juli 2011 pagina 3

C

ox C olumn

Zomer

De bovenstaande regels zijn genomen uit een prachtig lied van Jules de Corte, van wie, als het niet zo’n cliché was, ik zou zeggen dat het de meest onder-schatte artiest van de vorige eeuw was. Of is. Of nou ja, hoe dan ook. Ik werkte met hem begin jaren zestig aan een TV-programma, in die tijd mocht je, ook als je niet uit Volendam kwam, zingen op de televisie, en toen zong hij genoemd lied. Jules wist alles van vogels, en trouwens ook van klokken, en de eerste twee regels zijn eigenlijk, hoe zeg je dat, de basis; dat als het eenmaal zomer is, de rek uit het jaar is, dat al het optimisme van de lente voor niets blijkt te zijn geweest, omdat er toch niets veranderd

is. De vogels zingen ook niet meer, want het paren en eieren leggen en jongen groot brengen is allemaal al gebeurd. Tot Jules’ verbazing zei ik hem dat ik dat niet wist, het was mij nog nooit opgevallen. Ik was natuurlijk ook maar een stadsjongen die zelf de hele dag liep te fluiten. Zoals Herman Gorter dichtte:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit Dat ik vaak hoorde op een zomernacht, In een oud stadje, aan de watergracht… En dat blijkt dan een fluitende straatjongen te zijn… …en een hand die het venster sloot talmde een poos, wijl de jongen floot.

Zo herinner ik mij althans deze frag-menten, het gedicht gaat nog honderden woorden verder, en ik hoop dat ik goed heb geciteerd, want ik kan het nu niet nazoeken.

Maar hoewel het lied van Jules van een grote schoonheid is, wat dacht u van de vondst

“Dezelfde wekker, en hetzelfde wak-ker”, en dan moet u er zijn superieure muziek en zijn formidabele piano-spel nog even bij denken, ik dacht er vandaag aan, omdat er bij mij in de tuin door onze gevederde vrienden nog volop gezongen wordt. Er zit er bij mij in een flinke struik eentje te kwinkeleren dat horen en zien je vergaat. En in de verte krijgt ie antwoord. Ik kan hem niet zien en ik heb geen verstand van vogels, maar volgens mij is het zo’n kleintje met een gele borst en een zwart petje op. Merels ken ik wel en die zitten ’s avonds ook nog volop naar elkaar te musiceren. Dus hoe dat nou zit, ik kan het mijn

betreurde vriend niet meer vragen.

Ik weet niet hoe het met u is, maar met het klimmen der jaren begin ik die dooie vrienden steeds meer te missen. En het worden er steeds meer, ja ik weet wel dat dat logisch is als je zelf niet dood gaat. En dat ben ik ook nog niet van plan. Nou de ouwe Kraai weer. Wat rest is herinnering, en ’n mooie: wat hèbben we om die man gelachen.

De zomerklok heeft nog maar net geslagen En alle vogelstemmen zijn verstomd. Nu zijn er nog slechts doodgewone dagen, En altijd zul je weten wat er komt. Dezelfde wekker, en hetzelfde wakker, Hetzelfde lopen langs dezelfde lijn.

De krant, de post, de melkboer en de bakker. Nooit andersom, want regel moet er zijn.

Eén miljoen druppels maken het verschil

Er is een nieuw project dat ook vindt dat verspillen zonde is. Zij willen dat mensen zich bewuster zijn van hun acties. Het project heet ‘1.000.000 druppels’ en wil een miljoen mensen bewuster maken van hun verspilling. Om dat te realiseren versturen ze elke week een tip die goed is voor het milieu en voor de portemonnee. Deze tip heet de Druppel van de Week. Er zitten geen kartonnen bouwplaten bij, zoals bij het Snoepje van de Week van De Gruyter, maar de tips zorgen er wel voor dat mensen wat geld kunnen be-sparen. En ze doen meteen iets goeds

voor het milieu.

Een paar voorbeelden van Druppels van de Week zijn: ‘Als je de warm-waterkraan openzet, komt er eerst nog koud water uit. Vang dat op om de planten water te geven’, en ‘laat de tv niet op de standby stand staan. Ook dit kost stroom’.

Als een miljoen mensen een klein beetje besparen, heeft dit enorme gevolgen. Dan kunnen we echt een verschil maken. Een simpel voorbeeld. Als je de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, kost dit 20 liter water per dag per persoon. Als je twee keer per dag poetst, kost je dit per jaar voor een tweepersoonshuishouden 29.000 liter water. Als een miljoen mensen de kraan dichtdoen tijdens het poetsen besparen we met z’n allen 96 miljoen badkuipen vol water.

Via de website www.eenmiljoendrup-pels.nl kan iedereen zich aanmelden. En wilt u nog verder gaan op de

digitale snelweg, dan kunt u ook naar de Hyves pagina of het weblog gaan. Deze vindt u via de website.

De Oud-Rotterdammer De Oud-Rotterdammer wil graag een bijdrage leveren aan een beter milieu. We willen allemaal dat onze kleinkin-deren ook nog mooie natuur hebben en gezond oud kunnen worden. Daarom zorgt de krant er, samen met De Oud-Utrechter en De Oud-Hagenaar, voor

dat elke twee weken 250.000 mensen in aanraking komen m dit sympathieke project. De Oud-Rotterdammer zal elk maand een Duurzame Druppe van de Week publiceren. Elke kwartaal zal er ook een speciaal thema zijn rondom duurzaamheid. Dit kwartaal is het thema ‘besparen en niet verspillen’.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het milieu. We moeten zuinig zijn met energie, want dat is beter voor het milieu. Ook moeten we zuinig zijn met water. De aarde warmt op, het klimaat verandert. De winters zijn lang zo koud niet meer als vroeger. Wanneer hebben we voor het laatst kunnen schaat-sen op de Maas? Er komen steeds meer auto’s. Spelen op straat is er niet meer bij. Tegelijk raken na-tuurlijk hulpbronnen, zoals olie, snel op. Er moet iets veranderen. Moeten we terug naar vroeger? Dat misschien niet, maar we moeten wel terug naar de gedachten van vroeger. Vroeger was iedereen zui-nig. Niet vanwege het milieu, maar gewoon omdat verspilling zonde is. Verspillen is gewoon een ander woord voor weggooien, zo meent de initiatiefnemer van dit milieuproject, Asito Schoonmaakbedrijven.

CCtje CCtje

mensen in aanraking komen m

De Oud-Rotterdammer zal elk maand een Duurzame Druppe

Uw hulp is nodig

1.000.000 druppels staat voor een inke uitdaging om een miljoen b . g. W o u akt kolenkit thuis? Hoe ging u om met de oliecrisis?

S v ed O n p in . D verhalen winnen het boek ’52 manieren om thuis duurzamer te zijn Hierin staan 52 tips om te besparen.

Page 3 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »