Page 9 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

De Oud-Rotterdammer - De krant voor de 50-plusser Dinsdag 26 juli 2011 pagina 9

Alie: “Ik heb het in die jaren erg naar mijn zin gehad bij Van Nelle. Het was een leuk bedrijf om voor te werken. We zaten met zo’n dertig meiden op de orderafdeling en gingen heel goed en gezellig met elkaar om. Er was nooit ruzie of iets dergelijks.”

En: “Op de orderadministratie kwa-men formulieren met bestellingen binnen, daar moesten ponskaarten bij worden gezocht en het geheel kwam bij ons op tafel om gecontroleerd te worden. Er zaten altijd wel fouten in, die wij herstelden. Om 11.00 uur moesten de stapels naar de computer-ruimte om verwerkt te worden. De controle was belangrijk, want als er een verkeerde ponskaart in zat, kreeg de klant een foute bestelling bezorgd. In de computerruimte stonden immens hoge computers waarin de ponskaarten verwerkt werden tot facturen voor de

klant en lijsten voor de fabriek om de bestellingen te maken.”

Proeven

“We kregen elke week - naar keuze - drie pakjes zware shag of sigaretten, of een combinatie ervan mee naar huis”, vervolgt zij. “Mijn vader was daar altijd erg blij mee. Een keer per maand kregen we twee pakken Suprakoffe voor thuis en daar was moeder weer blij mee. Met de kerst kreeg elk perso-neelslid een prachtig pakket met alle producten. Dus ook Saroma en Trixi, een soort gelpudding. Verder werden we regelmatig in de kantine bovenin het kantoorgebouw uitgenodigd Saro-mapudding te komen proeven. Op een formulier kon je aangeven welke van de drie bakjes je het lekkerste vond. Voorts was er een sportief groepje mensen (onder wie ik) die eens per in de week onder begeleiding ging hard-

lopen op een baan achter de fabriek.” Alie Misdorp woonde in Hillegersberg en ging elke dag, net als Harm, op de fets naar Spangen, door weer en wind. ”Vrouwen op kantoor mochten geen lange broek dragen, dus ik had op de fets als een van de eerste dames lange broeken aan en die verwisselde ik in de toiletruimte voor een rok.”

Zwanger

“Ik heb er tot maart 1967 gewerkt. Omdat ik in verwachting was van onze zoon mocht ik niet bij Van Nelle blijven werken. Ik ben thuis geweest tot de kinderen groter waren en heb daarna allerlei banen gehad. Als apo-thekersassistente, acquisiteur in tech-nische verkoop, verpleeghulp in een verzorgingstehuis en begeleidster bij verstandelijk gehandicapten. Overal heb ik opleidingen voor gevolgd en ik paste me snel aan elke baan aan. Nu

ben ik met pensioen.” Harm woonde destijds in de Schiedamse nieuwbouw-wijk Nieuwland, waar hij in 1955 als elfjarige heen verhuisde uit zijn ge-boorteplaats Onstwedde in Groningen. Voor zijn vader was daar geen werk, maar gelukkig kon hij aan de slag bij de scheepswerf Wilton-Fijenoord. Daar is hij in 1968 van een loopplank gevallen en noodlottig verdronken. Harm Kruize heeft tot april 1966 bij

Van Nelle gewerkt en daarna diverse boekhoudkundige banen gehad. Door de heersende woningnood in Rot-terdam is het gezin Kruize in 1973 verhuisd naar Gorinchem, waar Harm Kruize twee jaar later - tot zijn pensi-oen –werkte bij een woningbouwver-eniging als Hoofd van Dienst.

Rein Wolters

Collega Aad van der Struijs vroeg enige tijd geleden in zijn rubriek ‘In het Spionnetje’ om gegevens over de koffie, thee en tabaksfabriek Van Nelle. Tal van reacties zijn het gevolg, zoals van Harm en Alie Kruize-Misdorp (h.kruize@casema.nl) uit Gorinchem, die er levendige herinneringen aan hebben. Ze leerden elkaar in 1962 bij Van Nelle kennen op de administratie in de Spaanse Polder, kregen het jaar daarop verkering en zijn in november 1966 getrouwd.

Op orderafdeling Van Nelle

was nooit ruzie tussen de meiden

- Bij goed weer brachten de meiden van de orderafdeling hun lunchtijd door in de grasstrook tussen fabriek en Delfshavense Schie. Links vooraan Roelie Weerman, naast haar Teddy Schouten en rechts vooraan Alie Kruize-Misdorp.

De achterste twee zijn Mimi en Willy Doornbos. -

Lezers

aanbieding!

Speciaal voor de lezers van

25% korting!

De Oud De Oud

Dé gratis krant voor de 50-plusser

Oplage: 121.500 ex.

Tip!

Een mooie tocht naar de Brabantse Biesbosch!

Lezersaanbieding

ttocht vanuit centrum Rotterdam naar tionaal Park de Biesbosch’!

aal voor die gasten die vanuit Rotterdam een rondvaart willen maken door de Rotterdamse s en door ‘Nationaal Park de Brabantse Biesbosch’ hebben wij dit arrangement ngesteld. In hartje Rotterdam, bij de Plantagelaan (S-bocht) wordt om 10.45 uur inge-pt. De trossen worden om 11.00 uur losgegooid. De verse koffie en gebak staan voor u We gaan eerst een kijkje nemen in de imposante havens van Rotterdam. Vervolgens komen ngs Dordrecht, de Moerdijk- en HSL-bruggen. Vanuit het Hollands Diep varen we de osch in. De mooiste en smalste kreekjes van de Biesbosch worden uiteraard niet vergeten. heepslunch wordt om 12.30 uur geserveerd. Om 16.00 uur arriveren we in Drimmelen. Daar staat een luxe touringcar op u te wachten. Met een ritje van plm. een half uur bent u weer terug bij de Westerkade.

Samenstelling lunch:

soep, vijf broodsoorten, krentenbrood, cake, kruidkoek, vier soorten vleesbeleg, vier soorten kaas, paté, warme gehaktbal, huzarensalade, kip/kerriesalade en eiersalade, zoet beleg met tijdens de lunch koffie, thee of melk onbeperkt.

Data:

Vrijdag: 5 en 12 augustus

Prijs normaal

Volwassenen € 53,35 p.p. Kinderen 3 t/m 11 jaar € 38,50 p.p.

Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw , Biesboschweg 2, 4924 BB Drimmelen

Reserveren;

www.zilvermeeuw.nl/deoudrotterdammer 0162-68 26 09 (ovv De Oud Rotterdammer)

Prijs Oud Rotterdammer lezers

Volwassenen € 40,00 p.p. Kinderen 3 t/m 11 jaar € 28,90 p.p.

Let op: alleen op basis van reservering en bij voldoende deelname

Page 9 - week30-oudrotterdammer

This is a SEO version of week30-oudrotterdammer. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »