De Oud Rotterdammer Week 6 - page 5

Ken je dit nog? Op deze foto zijn we getuige van een officiële plechtigheid. Weet u waar het om gaat?
Enig idee waar het zich afspeelde en in welk jaar dat (ongeveer) was? Was u er wellicht zelf bij betrokken
en heeft u er bijzondere herinneringen aan? Wij zijn natuurlijk weer razend benieuwd wat deze oproep
weer allemaal gaat opleveren aan mooie verhalen en anekdotes! Stuur ons uw herinneringen. Dat kan
naar: De Oud-Rotterdammer, Postbus 113, 2910 AC NIeuwerkerk aan den IJssel . Via de website reageren
is nog makkelijker. Op
kunt u de foto ook (en groter) bekijken.
Wim Rambas: “Dat is een vertrouwd gezicht
en roept veel herinneringen op. Ik heb veertig
jaar mogen werken bij dit bedrijf. Het was Van
Nelle in de Spaansepolder. De heer links is
A.Michielsen en rechts is de afdelingschef, de
heer Eigendaal. Dit is de monsterkamer om de
smaken en aroma’s te proeven en deze daarna
samen te stellen, waarna ze werden doorgebriefd
naar de koffiebranderijen om vervolgens via de
pakkerij te worden gedistribueerd.”
Kitty Beljaars-Jenster: “In De Oud-Rotterdammer
van 10 januari stond een foto, die volgens mij in
de Van Nellefabriek in Rotterdam gemaakt is. We
zien drie koffieproevers, die verschillende soorten
koffie moesten proeven en weer uitspugen in de
spuugbakjes. Zelf heb ik veertig jaar van mijn le-
ven met plezier bij een koffie- en theemakelaardij
gewerkt en wij deden zaken met Van Nelle, zowel
in koffie als thee. Ook bij ons bedrijf werd koffie
en thee geproefd en het is natuurlijk niet gezond
als je alles, wat je proeft, moet doorslikken. Van-
daar dat hetgeen je proefde, werd uitgespuugd.
Als ik mij niet vergis, is de man rechts Dirk van
der Niet.”
H. Reincke: “De heer links op de foto is Aad
Michielsen. Op de foto is hij koffie aan het proe-
ven voor Van Nelle. Tevens is hij medeoprichter
van de voetbalclub Supra Stars. Hij organiseerde
voetbaltrips naar het buitenland (Spanje/Duits-
land/Engeland).”
J.S. Houwerzijl-Witberg: “De proefkamer bij Van
Nelle. Rechts op de foto is de heer Eijgendaal,
hoofd inkoop koffie. Links Aad Michielse. Ik heb
er gewerkt van 1974 tot 1978 op de inkoop koffie.
De meneer erachter ken ik niet. Ik heb er een
gouden tijd gehad.”
E. van den Berg: “Ik heb veertig jaar bij Van
Nelle gewerkt. Ik ben begonnen op de afdeling
sigarettenpapier. Toen werd ik ‘ster’meisje. Dat
betekende dat je alle afdelingen van de fabriek
moest leren en als het dan druk was op zo’n afde-
ling moest helpen. Na enkele jaren ben ik over-
geplaatst naar kantoor en ook daar heb ik op vele
afdelingen gewerkt, waarvan de afdeling kas de
belangrijkste was. De lonen werden nog contant
betaald. De chauffeurs kregen bij de winkeliers
nog contant geld, enzovoorts. Ook waren er leuke
dingen tussendoor (kauwgom uitdelen bij de vier-
daagse en op zaterdag in een stad, rondleidster).
Ik heb nog veel spullen, zoals krantjes ‘Van Nelle
Nieuws’, boekjes, sigarettenpapier enzovoorts.”
Elly Visser-Smit: “Dit was de Van Nelle-fabriek
in de Spaansepolder. Een fabriek waar veel
mensen met plezier werkten en zich onderdeel
voelden van een soort ‘familie’. Van Nelle was
een heel sociaal bedrijf en erg betrokken bij
het wel en wee van zijn medewerk(st)ers. Mijn
moeder heeft ruim 22 jaar bij Van Nelle gewerkt,
eerst parttime en later fulltime. Plakboeken vol
had zij van alles wat met Van Nelle te maken had
en als dochter ging ik ook regelmatig mee met de
reisjes die de personeelsvereniging organiseerde
(o.a. naar Kopenhagen, Parijs en Londen). Ook ik
heb nu in mijn vitrinekast een ‘Van Nelle-plank’.
Maar Van Nelle was meer dan alleen koffie (en
thee). De afdelingen voor het verpakken van shag
en pudding waren ook groot. En wie kent niet alle
artikelen die je met Van Nellepunten kon kopen
(zoals de boeken en het serviesje van Piggelmee).
Rein Wolters heeft de plakboeken van mijn moe-
der ooit geraadpleegd voor het maken van zijn
boek over Overschie. De meeste medewerk(st)
ers van Van Nelle kwamen uit Oud-Mathenesse,
Overschie en Spangen. Mijn moeder hoopt dit
jaar 94 te worden en krijgt als gepensioneerde
nog steeds jaarlijks een kerstpakket (al komt het
nu van Sara Lee); welk bedrijf doet dit nog? Voor
mensen die ooit bij Van Nelle werkten, blijft
het een warme en bijzondere klank houden. Van
Nelle is voor ons: een warm gevoel!”
Yolande Kleiss: “Deze foto is heel herkenbaar.
Het is mijn vader, Chris Eygendaal, die aan het
koffieproeven is in het Van Nellegebouw. Het
is een onsmakelijke bezigheid. Koffiemelanges
proeven met veel geluid en weer uitspugen... Mijn
vader heeft jarenlang bij Van Nelle gewerkt en
later bij DE. Mooi om deze foto via mijn zwager
terug te zien.”
Arno Jager: “Koffieproevers aan het werk, dacht
ik meteen toen ik de foto in De Oud-Rotterdam-
mer zag. Als liefhebber van architectuur moest ik
meteen aan Van Nelle en het Van Nellegebouw
denken. In een fraai boek daarover vond ik nog
wat informatie over hoe dat hele productieproces
van koffie ,maken’ voor de verkoop in z’n werk
ging. Ze werkten als het ware van boven naar be-
neden. De zakken koffie van uit alle windstreken
werden aangevoerd en dan naar de vijfde verdie-
ping getransporteerd om te ziften en schoonma-
ken. De bonen werden gesorteerd op grootte en
de slechte bonen werden er tussenuit gepikt. Dat
was een vak apart. Koffiepiksters noemden ze die
dames. Als dat was gebeurd ging de koffie naar
verdieping vier, een opslagruimte. Daar begon
ook het meleren. Koffiesoorten samenvoegen en
mengen. Daarna naar de derde verdieping voor
opslag en wegen en dan op de tweede naar de
branderij en de koelmachines. Vervolgens naar de
eerste verdieping voor het malen en verpakken.
Op de begane grond werd de koffie ingepakt in
dozen en blikken. Waar nu precies die proevers
zaten, ik bedoel op welke verdieping, en dus
in welke fase van het proces blijft voor mij een
vraag. Dat heb ik niet kunnen terugvinden, maar
ik neem aan op de vierde.”
Rob Heijkoop: “Op de foto zie ik mannen die be-
zig zijn met koffieproeven. Een kunst op zich. Ze
beoordelen de kwaliteit van koffie op basis van
geur en smaak. Ruiken is misschien wel net zo
belangrijk als proeven. Verschillende koffiesoor-
ten hebben ieder hun eigen geur. Koffieproevers
noemen dat het aroma. De smaak, dus het proe-
ven zelf, is onder te verdelen in zoet, zuur, bitter
en zout. Dat proef je steeds met verschillende
delen van je tong. Zuur en zout bijvoorbeeld met
de zijkanten. Zoet het best met het puntje van je
tong. Ik ben zelf een amateurkoffieproever, van-
daar dat ik deze foto zo leuk vond. O ja, bittere
koffie proef je het best achter op je tong. En be-
halve geur en smaak is er nog iets waar je op let.
Dat is hoe stevig de koffie is. Hoe hij als het ware
in je mond blijft hangen. Probeer het maar met je
eigen koffie en vergelijk die eens met die ergens
anders. Achter je kopje koffie zit een hele wereld.
Ik vind het machtig interessant en had vroeger
best die baan van proever willen hebben!”
Angelique de Bruin: “Ik denk dat deze heren aan
het proeven van koffie bezig zijn. De foto moet
haast wel genomen zijn in de voormalige Van
Nelle-fabriek in de Spaanse Polder. Niet alleen
heeft daar nog familie van mij gewerkt, maar ik
ben ook verliefd op dat gebouw. Wat een prachtig
industrieel erfgoed. Schitterende moderne archi-
tectuur uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
Het moet beslist behouden blijven. Een tijdje
geleden las ik, ik meen in De Oud-Rotterdammer,
over een plan om een museum in het gebouw te
maken. Daar zou ik helemaal voor zijn. Hoe meer
we doen om dit soort unieke gebouwen nieuwe
functies te geven, hoe beter. Zo behouden we dat
wat van waarde is. Er is en wordt immers al veel
te veel afgebroken in dit land. En dan heb ik het
alleen nog maar over gebouwen… Maar goed, nu
tijd voor koffie!”
‘Kof eproeven is onsmakelijke bezigheid’
De foto in ‘Ken je dit nog’ van twee weken geleden riep weer tal van herinneringen
op. Het ging om de koffieproevers in het Van Nellegebouw. De foto werd genomen
in 1972. Ter controle van de smaak had Van Nelle in de Spaansepolder proevers in
dienst. Bovendien werden ook keurders van buiten gehaald om maximale kwali-
teit te garanderen. De foto leidde weer tot fraaie anekdotes, waarover u op deze
pagina meer leest.
De Oud-Rotterdammer - De krant voor de 50-plusser
Dinsdag 7 februari 2017
pagina 5
129
Ken je dit nog?
131
Nr.
Nr.
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...24
Powered by FlippingBook