C.W. Verhulst- Helikopterveld

8 mei 2015, door Fred Wallast
Met ouders en zoontjes voor het Helikoptergebouw

Met ouders en zoontjes voor het Helikoptergebouw

Het helikopterveld, oostelijk van het Hofplein, was in de jaren zestig in gebruik door de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. De aankomst en het vertrek van de helikopters trokken altijd veel bekijks. Tot 1962 had ik nog nooit gevlogen, maar mijn toen 71-jarige ouders hadden eens een rondvlucht boven Amsterdam gemaakt. Vooral mijn moeder was nogal ondernemend en toen, in augustus 1962, Sabena een retourvlucht naar Brussel aanbood voor 55 gulden per persoon wilde ze die ervaring wel eens meemaken. Tijdens de grote vakantie in 1962 ging dit plan door, samen met mij. Bij het boekingskantoor van Sabena aan de Coolsingel reserveerde ik twee plaatsen. Op de bewuste dag brachten mijn vader, mijn vrouw en onze twee zoontjes ons naar de vertrekplaats.
In de helikopter was plaats voor acht tot tien personen, die tegenover elkaar zaten als in een ouderwetse treincoupé, de piloten zaten een verdieping hoger. Na de start ging het eerst verticaal omhoog om daarna, op een hoogte van ongeveer 200 meter, over Zuid-Holland en Noord-Brabant naar Brussel te vliegen.
Tijdens de vlucht maakte de motor een oorverdovend lawaai, dat elk gesprek onmogelijk maakte. Het mooie weer, de hoogte en snelheid maakten het mogelijk dat op de grond nog duidelijk te zien was of er een man (met een lange broek) of een vrouw (met een rok) op de fiets reed. In België stopten we eerst bij het vliegveld in Antwerpen, waar passagiers konden in- en uitstappen. Hetzelfde op Brussel-Airport en daarna naar Brussel-Centrum, waar de heenreis eindigde. Om vier uur moesten we weer aanwezig zijn, dus hadden we tijd voor een kort bezoek aan Brussel.

Het Atomium van Wereldtentoonstelling in 1958

Het Atomium van Wereldtentoonstelling in 1958

De terugreis verliep in omgekeerde volgorde en we kwamen volgens het tijdschema aan in Rotterdam. Bij Rotterdam werd al lager gevlogen, waardoor de werkdokken voor de metrostukken op het Van Brienenoordeiland, de koperen koepels van de Koninginnekerk en de Heinekenbrouwerij in Crooswijk goed te zien waren.

Even voor de landing nog een stukje Crooswijk

Even voor de landing nog een stukje Crooswijk

Toen we landden stond de familie, die zich in Rotterdam had vermaakt, onder andere in de Cineac, al op ons te wachten.

Aankomst in Rotterdam

Aankomst in Rotterdam

Van die dag werden niet alleen foto’s gemaakt, maar ook een korte kleurenfilm. Aangezien zulke vluchten niet meer mogelijk zijn vanaf het helikopterveld, heb ik die bewuste film in 2006 ter beschikking gesteld aan het Gemeentearchief.

C.W. Verhulst
Plein 1940-25
3135 PR VLAARDINGEN
010-4343321
verhulststeenhoek@kpnmail.nl


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Martha Flora