De benzinepomp aan het Middellandplein

20 juli 2015, door Vanessa Wallast

middellandplein378

Mijn verhaal is misschien wat uitgebreid, maar ik wilde een klein tipje oplichten van het tijdsbeeld dat bij de benzinepomp aan de 1e Middellandstraat, hoek Middellandplein hoort.

Ik woonde in de buurt, in de Van Weelstraat en zat drie jaar op de Lagere school in de, nabij gelegen, Graaf Florisstraat en bezocht de Middelland ULO, iets verderop.

Mijn moeder hield pension aan huis met wel zeven kostgangers en ik was thuis onder meer de boodschappenjongen. Niks lekker tussen de middag vrij, nee de hele lunchpauze rennen voor de boodschappen en dat alle dagen. En wee je een fout maakte, dan kon je mooi terug.

Tegenover de pomp zat een grote slagerij, genaamd: AVRIJ. Ik herinner me nog dat ik kort na afloop van de oorlog stond te huilen voor de deur van die winkel, waar op dat moment vlees werd uitgeladen. Kort na de oorlog nog zeker geen gemeen goed. Later ben ik eens flauwgevallen in de winkel van AVRIJ. Ik moest kennelijk te lang wachten.

Schuin tegenover de pomp zat de (jongens)bioscoop REX. Prachtige cowboyfilms van onder andere de toen zo bekende Roy Rogers. Daar ging je dan met je vrienden in je enige lange broek en je haar strak in een vetkuifmodel, naar het zondag matinee. Het absolute hoogtepunt van de week! Een week die verder weinig anders te bieden had dan werk of school, meewerken in de huishouding en ravotten op straat. Alles deed je te voet natuurlijk. Zelfs naar Rotterdam Zuid, waar in de Rosestraat een modelbouwwinkeltje zat of naar het Zwaanshals in het Noorden, waar een dump zat. Die verkocht onderdelen voor je “Kristalontvanger”, een “radiootje” zonder stroom, waarmee je met een kloeke antenne Hilversum 1 kon ontvangen en beluisteren met de koptelefoon op. Een sensatie! Heerlijk in je bed luisteren naar de hoorspelen van “Paul van Vlaanderen” en zijn eega “Ina”. Zo’n ding bouwde je zelf in een sigarenkistje met entreetjes erop voor de aarde, de antenne en de koptelefoon.

Ik las onlangs in mijn krant dat de Middellandstraat een winkelstraat moet worden. Tezamen met de Vierambachtstraat, de tweede Middellandstraat en de Kruiskade vormde de 1e Middellandstraat al een kilometers lange winkelstraat, gelegen tussen het Mathenesserplein en de Westersingel en later zelfs de Coolsingel. In Rotterdam kan je geen langere winkelstraat vinden!

Ook niet op Zuid, waarover in deze krant zoveel vaker wordt geschreven dan over dat prachtige Westen, Mathenesser, Spangen, Delfshaven, het Oude westen en het Witte dorp. Daar waar wij,  kinderen geboren in de dertiger tot en met de vijftiger jaren, in grote soberheid, de meesten inclusief de oorlog plus de verschrikkelijke Hongerwinter 44/45, maar ook in dankbaarheid, hun jeugd doorbrachten en werden gevormd tot weerbare Rotterdammers die de stad maakten tot wat zij nu is: een Wereldstad!

 


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis