De paternoster in het belastinggebouw

29 december 2020, door Fred Wallast

In De Oud-Rotterdammer zie ik de Puntegaalstraat wel eens langskomen en dat roept herinneringen op. Mijn vader was bij de douane, heeft zo ongeveer in elke sectie in Rotterdam gezeten en bij zijn pensioen, in 1977, was hij sectiechef van sectie 12 (Waalhaven).

Vlak na de oorlog (pakweg 1945-50) ben ik, geboren in 1942, in het belastinggebouw geweest voor St. Nicolaasvieringen in de kantine, mogelijk van de Vereniging van Verificateurs. Nooit meegenomen naar Spanje, maar ik heb nog jaren met kromme tenen gezeten i.v.m. de paternoster. Mijn ouders hadden een keer de volgende instap genomen en ik voelde me geroepen even buitenboord naar hen te kijken. Bij het terugtrekken van mijn hoofd zag ik gelijk de vloer van de verdieping langskomen. Ik heb een paar jaar het idee gehad dat ik bijna was onthoofd……Wist ik veel dat er een bescherming op het systeem zat……waardoor de paternoster meteen zou stoppen. Afijn, het is een herinnering nietwaar ?

Begin jaren ‘60 heb ik een jaar of vijf op de afdeling I&A als werkstudent gewerkt. Er waren inderdaad alleen studenten en …we werden goed betaald (de overheid was toen kennelijk scheutiger). Van de betreffende afdeling herinner ik me de ontvanger (Veldman, een streng uitziende man) en de commies-secretaris (ik meen Heinsbroek) – deze zetelden allebei in een apart kantoor met glazen wanden – en nog ambtenaren met de namen Geluk en Briër en . dan was er natuurlijk de eveneens glazen kooi waar bevallige jongedames de administratie deden en volop onze aandacht genoten.

Het werk sprak onze romantische gevoelens niet aan maar het scheelde wanneer je op een gegeven moment en gebleken geschiktheid mocht werken op de afdeling tarieven. Dat was leuker dan documenten bij elkaar zoeken.

Over romantiek gesproken: helemaal boven in het belastinggebouw was de kantine – volgens mij stond er ook een prachtig aquarium – en de beheerder daarvan werd bijgestaan door een wonderschone dochter. Te mooi om bereikbaar te zijn. Ik heb later nog wel eens aan haar gedacht. Geen idee hoe ze heette trouwens.

Al bij al heb ik leuke herinneringen aan het belastinggebouw en dat zal niet iedereen me nazeggen.
Als er mensen zijn die mijn herinneringen kunnen aanvullen of corrigeren, dan graag !

 

Leon van Schie
leonnoel@caiway.nl

 


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties