De Ronde van het Witte Dorp

30 november 2015, door Fred Wallast
fietsstart

Start van een wielerwedstrijd op de Oude Plantage. Henk staat derde van rechts.

Ik ben Hennie (nu Henk) van der Graaf, 78 jaar. Als knulletje mocht ik samen met mijn twee jaar oudere broer bij de C-tjes van Xerxes voetballen, samen met Coentje. Wij worden in zijn boek genoemd bij een trainingsschema van Kees Dijke. Wij woonden destijds in de Tollensstraat, waar mijn vader een sigarenzaak had. Ik kon niet voetballen, alleen maar schoppen, maar was stapelgek op wielrennen en kreeg na lang zeuren bij mijn ouders een racefiets. Geen echte, maar een gewone fiets zonder spatborden, bagagedrager en kettingkast, maar met een racestuur en terugtraprem!! Volgens mijn ouders moest ik eerst maar eens bewijzen of ik serieus was.

Ik werd lid van de Rotterdamse Leeuw, die hun clubhuis hadden op de Oude Plantage en won inderdaad al snel wat wedstrijdjes. Ik had het voldoende bewezen en er werd een echte racefiets besteld bij Ome Janus van Herpen en aangemeten bij de heer Wouters, die in de Wouwse Plantage een fietsfabriekje had. Met mijn rode Remy racefiets won ik daarna zowat alle verenigingswedstrijden.
Mijn eerste grote wedstrijd was de ronde van het Witte Dorp. Ik was toen een jaar of dertien. De junioren en nieuwelingen, zo heette die toen, gingen samen van start. De organisatie dacht dat die juniortjes in de eerste rondes wel achter zouden raken. Maar dat ging iets anders. Ik bleef zo veel mogelijk in de buurt rijden van een heel lange nieuweling van Apollo, Schalk Verhoef. Toen hij demarreerde zag hij dat ik in zijn wiel bleef. Wij liepen steeds verder uit, tenminste Schalk en ik volgde. Op het laatste rechte eind was de finish en ik probeerde hem te verslaan, maar dat ging niet door. Hij was winnaar bij de nieuwelingen en ik bij de junioren. Na afloop hoorde ik hem zeggen: “Hij wou de sprint ook nog winnen?”
Daarna heb ik nog enkele jaren, ook als nieuweling, succesvol gefietst, maar kreeg toen verkering, wat mijn ouders verboden. Ik kon kiezen tussen mijn fiets en schaatsen, of verkering. Met datzelfde meisje ben ik nu bijna 60 jaar getrouwd.
Over de rest van mijn loopbaan zal ik maar niet schrijven , want dat zou een tweedelig boek worden.

Henk van der Graaf
Zuidland
06-42133046/0181-462070


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam