De Swarte Leeuw opent deuren

26 mei 2015, door Fred Wallast

Laurenskerk LRTerras LR
Het is één van de zonnigste plekken van Rotterdam: het Grotekerkplein bij de Laurenskerk. Tot nu toe was het ook een plek waar weinig gebeurde, maar daar gaat deze zomer verandering in komen. De Laurenskerk opent deze zomer proeflokaal De Swarte Leeuw. De exploitatie komt in handen van de initiatiefnemers van A La Plancha. De Swarte Leeuw is een pop-up proeflokaal waar ambachtelijk gebrouwen bieren en huisgemaakte lekkernijen op de kaart komen. De Swarte Leeuw is gevestigd in de voormalige koffiehoek van de prachtige Gotische Laurenskerk, met een terras waar je heel even (of heel lang) kunt ontsnappen aan de drukte van het centrum. De Swarte Leeuw wordt vrijdag 29 mei officieel geopend.

“Hier leyt begraven Dirck Iansen Pesser, in syn leven Brouwer in de Swarte Leeuw, sterf den 1en september 1651 oudt 64 iaeren”.  Het is de tekst van één van de grafstenen in de Laurenskerk en tevens een bron van inspiratie voor pop-up proeflokaal De Swarte Leeuw, dat deze zomer in en voor de kerk te vinden zal zijn. Dirck Pesser stond aan het hoofd van een bekende Rotterdamse brouwersfamilie die onder meer de brouwerij De Swarte Leeuw voortbracht. Over deze belangrijke brouwer zal Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam, tijdens de officiële opening één en ander vertellen.

Bier drinken in Gotische sferen
Als er één ding is dat je dus absoluut op de kaart van het tijdelijke proeflokaal De Swarte Leeuw terugvindt, is het bier. Verschillende soorten ambachtelijke abdijbieren lessen de dorst op het terras en in de kerk. Het restaurant is gevestigd in een vleugel van de kerk (een beuk) en heeft een eigen ingang naast de hoofdingang. Alleen al het prachtige en reusachtige Gotische raam in deze beuk maakt dit een bijzondere locatie om te eten en te drinken.

Bourgondische proeverijen
Ambachtelijk, huisgemaakt en Bourgondisch zijn de kernwoorden van de kaart van De Swarte Leeuw. Op de kaart zijn proeverijen te vinden met producten als Brugse Beenham, Belgisch stoofvlees, Oud Rotterdam met appelstroop en de paté van Wildhandel Treure. Je kunt er ook voor een echte goede koffie terecht, met een keur aan zoete lekkernijen. Omdat er in de Laurenskerk geen keuken is, wordt gebruik gemaakt van een buitenkeuken. De gerechten zijn daarom eenvoudig, maar van hoge kwaliteit en bij voorkeur lokaal.

Pionierende kerk
Net als bij A La Plancha vinden de exploitanten van De Swarte Leeuw maatschappelijk ondernemen van groot belang. Een deel van de inkomsten van het proeflokaal zal naar de Laurenskerk gaan, wat helpt om dit prachtige monument te onderhouden en te behouden. Daarnaast biedt De Swarte Leeuw mede werkgelegenheid  aan werknemers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De Swarte Leeuw vervult bovendien een voortrekkersrol voor het verlevendigen van het Grotekerkplein, waar in de toekomst waarschijnlijk meer horeca gevestigd zal worden.

De Swarte Leeuw

Officiële opening:    Op vrijdag 29 mei van 16.30 uur tot 17.30 uur door de directeur van Museum Rotterdam, Paul van de Laar. Vanaf 16.00 uur is er inloop en speelt de beiaardier.

De Swarte Leeuw is geopend tot en met oktober 2015

Locatie:                       Grotekerkplein Laurenskerk Rotterdam

Openingstijden:      Van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 20.00 uur.

Op zondagen geopend bij evenementen. Als er bijzondere gelegenheden plaatsvinden in de kerk, zal De Swarte Leeuw gesloten zijn. Alle info over openingstijden is te vinden op de Facebookpagina en website.

Website:                    http://www.foodforthought.nu/deswarteleeuw/

Facebook:                  www.facebook.com/deswarteleeuw


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam