Er op uit

Foto expertisedag Nationaal Archief

Foto expertisedag Nationaal Archief

11 juli 2015

Jouw historische foto in het Nationaal Archief?

Heb je thuis oude foto’s, albums of glasnegatieven die het bewaren waard zijn? Wil je weten of deze bijzonder zijn? Of wil je tips over hoe je ze het best kunt bewaren? Kom dan 11 juli naar de Foto expertisedag in het Nationaal Archief in Den Haag. Van 13.00 tot 16.00 uur staan diverse experts klaar om vragen te beantwoorden over jouw historische foto’s.

Duizend woorden
Foto’s vertellen verhalen. Niet alleen de foto zelf, maar soms ook via de achterkant van de foto of het verhaal van de maker. In het Nationaal Archief liggen 15 miljoen foto’s met elk een eigen verhaal. Op 11 juli is het tijd om te ontdekken welke verhalen er schuilen in de foto’s die bij jou thuis liggen. Zitten er misschien foto’s tussen die interessant zijn voor het archief om te bewaren? Of bewaar je ze liever zelf, maar weet je niet hoe? En wat te doen met de digitale beelden op die ene USB stick? Op deze vragen geven Elwin Hendrikse (fotospecialist Nationaal Archief), Liesbeth Keijser (projectleider digitalisering Nationaal Archief), Freek Baars (adviseur bij Spaarnestad Photo), fotorestaurator Clara von Waldthausen antwoord. De experts kunnen zowel vragen over analoog als digitaal beeldmateriaal beantwoorden.

Aanmelden vooraf is niet nodig maar wil je er zeker van zijn dat jouw vragen beantwoord worden, meld je aan via events@nationaalarchief.nl.

Op 11 en 12 juli is de entree voor de fototentoonstelling Blikvangers gratis.

Blikvangers: www.gahetna.nl/blikvangers

 

Fototentoonstelling Blikvangers
In het Nationaal Archief bevindt zich de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. De collectie bevat vooral pers- en documentaire foto’s. Tot en met 12 juli is een deel van deze unieke collectie voor het eerst te zien. De originele foto’s (alle vintage-drukken) laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen: fotografen als Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Henk Blansjaar, Brassaï, Robert Capa, Ed van der Elsken, László Moholy-Nagy, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Willem van de Poll en Alexandrine Tinne. Zij legden de geschiedenis vast, van oorlogen, expedities tot de schoonheid van ons land. De door hen vastgelegde historische gebeurtenissen, landschappen en personen zijn een pakkende weergave van verschillende tijdsbeelden. De oudste foto in de collectie, een daguerreotypie-portret uit 1847, wordt ook in de tentoonstelling getoond.


Advertenties
Van Stein