Er op uit

Matthäus-Passion De Doelen

Matthäus-Passion De Doelen

28 maart 2024

Ook in 2024 keert het Rotterdams Philharmonisch Orkest terug om het paasverhaal te vertellen via een van de grootste klassieke werken aller tijden: de Matthäus-Passion van Johannes Sebastian Bach. De Matthäus-Passion werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag in 1727 en werd belangrijke traditie tijdens de paasdagen. Deze religieuze viering van Pasen is een ware tweedeling tussen dood en leven, einde en begin, verdriet en vreugde. Voorstellingen op 28-29-30 maart

De geboorte van de traditie

Een krachtig 3 uur durend meesterwerk vertelt het verhaal over de laatste dagen van het leven van Christus, uitgevoerd door solostemmen, een dubbel orkest en een dubbel koor. Deze bijzondere muziek laat niemand onverschillig. Gevoelens van liefde, verlies en saamhorigheid zijn belangrijke thema’s.

In 1870 debuteerde de Matthäus-Passion in Rotterdam. Door de grote belangstelling voor dit stuk volgden er meer uitvoeringen in het hele land. Uiteindelijk werd de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag een jaarlijkse traditie. Ook nu in 2024, na meer dan 150 jaar, wordt de Matthäus-Passion goed bezocht. Iedereen kent dit meesterwerk, ongeacht interesse in klassieke muziek. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet deze jarenlange traditie graag voort.

Een verhaal achter het stuk

Johann Sebastian Bach schreef de Matthäus-Passion tijdens zijn lange ambtstermijn als dirigent kerkmuziek en voorzanger van de school in Thomaskirch in Leipzig. Dit laat barokke oratorium had tot doel het passieverhaal in muziek te presenteren tijdens de vesperdiensten op Goede Vrijdag. Na het grote succes werd dit stuk tijdens het leven van de componist meerdere keren uitgevoerd. Oorspronkelijk componeerde Bach vijf passies, maar alleen muziek voor de heilige Johannes en de heilige Mattheüs is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Mis de kans niet om het beste uit de Matthäus-Passion-traditie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest te ervaren!

 

Informatie en reserveren via deze link

 


Advertenties