Er op uit

Openstelling en rondleiding historische sluis ‘Bleiswijkse Verlaat’

Openstelling  en rondleiding historische sluis ‘Bleiswijkse Verlaat’

12 september 2015

Het recreatieschap Rottemeren geeft belangstellenden op zaterdag 12 september een inkijk in Nederlands meest unieke en historische juksluis, het Bleiswijkse Verlaat.

Tijdens Open Monumentendag is het bouwterrein van de sluis speciaal opengesteld tussen 13:00 en 15:00 uur. Iedereen kan deze dag komen kijken. De sluis ondergaat een bijzondere restauratie. Een mooi project waarbij onderzoek is gedaan naar het materiaal, diepte en technische bouw.

Altijd al willen weten wanneer de historische juksluis ‘Bleiswijkse Verlaat’ is gebouwd? Welke belangrijke functies de sluis vroeger had? Nieuwsgierig naar de techniek achter de sluis? Hoe  er wordt momenteel gerestaureerd? Kom zaterdag 12 september 13:00 uur naar het bouwterrein van de restauratie bij de kruising van de Lange Vaart met de Rottedijk in Bleiswijk. In de bouwkeet hangen de tekeningen van dit unieke restauratieproject.

Rondleiding
De uitvoerder G.Z-H en leden van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk (OVMB) geven twee rondleidingen over wat er komt kijken bij een restauratie van een eeuwenoude sluis.

Aanmelden is wel verplicht aangezien de groepgrootte beperkt is. De rondleidingen starten om 13:00 en 14:00 uur. Aanmelden voor gratis kaarten loopt via bit.ly/Bleiswijkseverlaat

De locatie van dit bijzondere Rijksmonument ligt in recreatiegebied Bleiswijkse Zoom/ Rottemeren, aan het einde van de Lange Vaart kruising Rottedijk, Bleiswijk. Parkeren is alleen mogelijk aan het einde van de Kooilaan in Bleiswijk richting Lange Vaart. Rechtsaf verder lopen langs de Lange Vaart tot aan de Rotte.

De juksluis stamt uit 1774 en is sinds 1974 een Rijksmonument. Het is één van de twee houten sluizen met houten jukken in Nederland. De sluis heeft nog steeds een belangrijke functie.

Door de restauratie van het Bleiswijkse Verlaat zet het recreatieschap in op het behoud van het cultureel erfgoed. Een extra dimensie voor een fietstochtje Rottemeren.


Advertenties
Spido November 2