Er op uit

Winterlicht

Winterlicht

10 december 2015

Winterlicht 2013 - foto Machteld Schoep (2)

Lichtkunst, muziek en vuuracts vullen het Schiedamse Julianapark op 10, 11 en 12 december tijdens het lichtkunstfestival Winterlicht. Met 23 opkomende en gevestigde kunstenaars is de programmering compleet. Drie dagen lang kunt u van 17.00 tot 22.00 uur in het Julianapark genieten van lichtkunstobjecten, videoperformances en interactieve werken. De toegang is gratis.

Het thema van Winterlicht 2015: ‘Devotie en Visioenen’ is duidelijk terug te zien in alle kunstwerken, bijvoorbeeld in het werk ‘Verschijning’ van Aldo Hoeben. Hoeben neemt op Winterlicht beelden van de toeschouwers op met een diepte-camera en projecteert die vervolgens van zes kanten in een kolom rook. De toeschouwer krijgt zo een holografisch beeld van zichzelf te zien, zwevend in de rook. De Belgische Mark Swysen toont tijdens het festival een doorkijk-kapel van spiegelende platen, die bewegen in de wind. Daarbinnen is een lichtsculptuur te ontwaren. ,,Een moeilijk te vatten visioen’’, noemt Swysen zijn werk. Het Franse kunstenaarsduo Francine Garnier en Alain Engelaere projecteert een pad van felgekleurde visioenen in het park. Ze verbeelden daarmee de lange weg van pijn en visioenen van Schiedamse Heilige Liduina van wie het thema is afgeleid. De projecties reageren op de bijbehorende muziek en nemen de bezoeker mee langs het hele pad. De lijst van alle kunstenaars en hun werken is te vinden op: www.winterlicht.nl onder het kopje ‘kunstenaars’ of te downloaden als programmaposter.

Naast de lichtkunstobjecten zorgt wereldmuziekfestival Verueño voor optredens van artiesten met muziek en vuuracts in de centrale koepel van het park. Ook zijn er in de stad verschillende projecten rondom Winterlicht, zoals in het Lentiz College, het Stadskantoor en de Liduinastraat. Kunstenares Rachel de Boer geeft in de aanloop naar Winterlicht 4 december een gratis workshop lampionnen maken. Van 15.00 tot 17.30 uur in wijkcentrum De Erker. Opgeven kan via info@floatingmedia.nl

Lichtkunstfestival Winterlicht is gratis toegankelijk vanaf de hoofdingang aan de Burgemeester Knappertlaan, waar de bezoekers een plattegrond en programma krijgen. De opening is donderdag 10 december om 17.45 uur bij de hoofdingang.


Advertenties