Europacup 1 Feyenoord terug in het stadshart

25 april 2016, door Vanessa Wallast

 

Europacup-1-Feyenoord
Rotterdam is dé voetbalstad van Nederland. Maar liefst drie Rotterdamse clubs – Feyenoord, Sparta en Excelsior- spelen op topniveau, gesteund door hun supporters. Dit jaar kloppen de Rotterdamse voetbalharten nog harder met de bekerwinst van Feyenoord en de terugkeer van Sparta in de Eredivisie. Museum Rotterdam ruimt daarom een ereplaats in voor hét topstuk van de Rotterdamse sportgeschiedenis: de Europacup 1 van Feyenoord. Op vrijdag 29 april 2016 keert de cup met de grote oren voor het eerst sinds 1970 weer terug in het stadshart. Het museum ligt namelijk pal achter de Coolsingel waar de cup in mei 1970 aan een uitzinnige menigte supporters werd getoond.

De Europacup gaat bijna nooit De Kuip uit. De cup is nu tot 16 oktober 2016 uitgeleend door het Feyenoord Museum, omdat het museum tijdelijk dicht is vanwege verbouwing.

Coolsingel
Op 6 mei 1970 verslaat Feyenoord het Schotse Celtic met 2-1 in de finale van de Europacup 1 in Milaan. Als eerste Nederlandse ploeg wint Feyenoord de hoofdprijs van het Europese clubvoetbal. Een uitzinnige menigte dromt een dag later samen op de Coolsingel om de voetbalhelden te huldigen. De dagen erna gaan veel Rotterdammers op de foto met de cup op dezelfde Coolsingel. De cupwinst is dertig jaar na het bombardement de kroon op de wederopbouw die datzelfde jaar gevierd wordt met de manifestatie C70.

Terug in het hart
Nu komt de cup voor het eerst weer terug in het stadshart! Vanaf zaterdag 30 april kunnen hartstochtelijke Feyenoordsupporters en Rotterdammers dit unieke stuk sport- en stadsgeschiedenis bewonderen. De cup krijgt een prominente plaats in het monument van de wederopbouw in Museum Rotterdam. Net als in 1970 kunnen bezoekers zich met de cup op de achtergrond vereeuwigen.

 

 


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis