Europees danstalent strijkt neer in Boijmans Van Beuningen

1 oktober 2015, door Vanessa Wallast
01 Dancing Museums Rotterdam

Dancing Museums Rotterdam. Beeld: Connor Schumacher en Luis Alonso Rios Zertuche

Van 17 t/m 25 oktober strijkt het Europese onderzoeksproject ‘Dancing Museums’ neer in Museum Boijmans Van Beuningen. Vijf internationale choreografen – Connor Schumacher (NL), Dante Murillo (AU), Lucy Suggate (UK), Tatiana Julien (FR), Fabio Novembrini (IT) – en beeldend kunstenaar Luis Alonso Rios Zertuche (NL) laten zich tijdens hun verblijf inspireren door het museum en het publiek. De performers onderzoeken hoe ze het publiek kunnen beïnvloeden in hun kijken wanneer beeldende kunst gecombineerd wordt met lichamen in beweging. Van 20 t/m 25 oktober presenteren zij hun bevindingen in gechoreografeerde ontmoetingen, rondleidingen, installaties en video’s.

Dancing Museums

‘Dancing Museums’ is een nieuw Europees project over de kruisbestuiving tussen de disciplines dans en beeldende kunst; hoe kan dans het kijken naar kunst beïnvloeden en verdiepen, hoe kan kunst een inspiratiebron zijn voor dans? Vijf dansorganisaties uit verschillende Europese steden selecteerden ieder een talentvolle jonge choreograaf. Zo nodigde de Nederlandse partner, het Rotterdamse Dansateliers, de jonge choreograaf/performer Connor Schumacher en beeldend kunstenaar Luis Alonso Rios Zertuche uit voor deelname aan ‘Dancing Museums’. De groep choreografen reist in een periode van twee jaar langs de vijf steden, met telkens een museum als uitvalsbasis. Museum Boijmans Van Beuningen is na de aftrap in het Italiaanse Museo Civico in Bassano del Grappa uitvalsbasis voor de tweede residentie. Het volledige ‘Dancing Museums’ traject is te volgen op www.dancingmuseums.com.

Programma

‘Dancing Museums’ maakt het publiek onderdeel van de kruisbestuiving tussen dans en oude schilderkunst. Vanaf 17 oktober verblijven de Europese choreografen in Museum Boijmans Van Beuningen en beginnen ze met hun vooronderzoek. Dinsdag 20 t/m donderdag 22 oktober zijn de resultaten van hun bevindingen dagelijks van 14.00 tot 15.00 uur te zien. Vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober zijn er dagelijks performances, installaties en rondleidingen tussen 14.00 en 17.00 uur. Het dansen vindt plaats in de Kunst Studio en in zaal C en wanneer er improvisatiesessies zijn in het entreegebied. In de tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ zijn (live stream)beelden te zien van de performances. Voor het actuele programma kijk op www.boijmans.nl.

Tentoonstelling
‘Dancing Museums’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’. Deze is vanaf 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Drie generaties kunstenaars, beginnend bij Jheronimus Bosch en eindigend bij Pieter Bruegel, ontketenden een ware revolutie in de kunst door alledaagse taferelen vol humor en zelfspot te schilderen. Bezoekers van de tentoonstelling ontdekken het dagelijks leven uit de 16de eeuw door zich mee te laten voeren in de wereld van bordelen, schaatsende menigten, dansende boeren en ongelijke liefde.

Partners
‘Dancing Museums’ is een initiatief van de dansorganisaties La Briqueterie – Centre de développement chorégraphique du Val de Marne (FR), Comune di Bassano del Grappa (IT), D.ID Dance Identity (AT), Dansateliers (NL) en Siobhan Davies Dance (UK) die hun lokale partners vonden in de musea Arte Sella (IT), Museum Boijmans Van Beuningen (NL), Gemäldegalerie Wien (AT), Le Louvre (FR), Mac/Val (FR), Museo Civico Bassano (IT), Museo di Palazzo Sturm (IT) en The National Gallery (UK).


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam