Flaneren door het Rotterdam van toen

12 september 2016, door Fred Wallast
1963_lijnbaan_jan_jesse_digitup

Foto Lijnbaan in 1963 is van Jan Jesse, DIG it UP

walkin-rotterdam-bas walkin_rotterdam_2015_-_047b_8f6

Stadswandelingen vol verhalen tijdens Walk’in Rotterdam

Zaterdag 17 september staat de Rotterdamse binnenstad voor het tweede jaar op rij in het teken van de stadswandelingen van Walk’in Rotterdam. De gratis wandeltours voeren door typisch Rotterdamse straten, zoals de Lijnbaan en de Pannekoekstraat. Onderweg worden de deelnemers uitgenodigd hun verhalen over Rotterdam te delen.

De opzet van Walk’in Rotterdam is anders dan vorig jaar. Ferrie Weeda, een van de gidsen van Walk’in Rotterdam: “De wandelingen worden heel interactief. In plaats van dat de gids zijn verhaal doet, nodigen we deelnemers uit zelf te vertellen over hun herinneringen aan de stad. Zo komen de plekken van toen weer tot leven.”

Flaneren over de Lijnbaan
Twee van de wandeltours voeren over de Lijnbaan, een straat die bij veel Rotterdammers nostalgie oproept. Ferrie Weeda: “Toen de Lijnbaan werd geopend waren de Rotterdammers enorm trots. Het was het toonbeeld van moderniteit, de chicste straat van de stad. Veel mensen herinneren zich de warenhuizen zoals Jungerhans en Ter Meulen, meubelzaak De Klerk en juwelier Heetman – die laatste zit er trouwens nog steeds. Ook lunchroom Ruteck’s was een begrip. Daar ging je vroeger kroketten eten tijdens een dagje uit.”

Waar de verhalen voor de oudere Rotterdammer een feest van herkenning zullen zijn, kunnen de tours ook leuke ontdekkingen opleveren voor mensen die minder bekend zijn met het Rotterdam van toen. “Wist je bijvoorbeeld dat er op de Lijnbaan stokken stonden met echte papegaaien? Dat paste helemaal bij die luxe sfeer. Het ging goed totdat de jeugd ze kauwgom begon te voeren…

Achterkant van de stad
De wandelingen voeren niet alleen langs bekende plekken, maar ook langs de achterkant van de stad. Bijvoorbeeld door de bevoorradingsstraten achter de Lijnbaan en Pannekoekstraat. “Die straatjes lijken wat obscuur, maar zijn zo bepalend voor het Rotterdamse straatbeeld. Dat maakt het weer heel interessant.” Ook de Lijnbaanflats zullen genoeg gespreksstof opleveren, denkt Ferrie. “De architecten wilden een ideale stad creëren. De Lijnbaanflats waren daar een belangrijk onderdeel van. Werkt dat concept nu, ruim zestig jaar later, nog steeds?”

Pannekoekstraat
Twee andere wandeltours leiden door de omgeving van de Pannekoekstraat, ook een typische wederopbouwbuurt. “Maar waar de Lijnbaan in alle opzichten breekt met de oude winkelstraten, vind je rond de Pannekoekstraat nog veel traditionele elementen. Smalle straten, hoge gevelwanden en hier en daar zie je nog ouderwetse gevels met ornamenten.. Het leuke aan deze buurt is dat die in de afgelopen jaren weer helemaal is opgebloeid, met allerlei nieuwe winkels en creatieve start-ups.”

Aanmelden
Meer informatie over de wandeltours, starttijden en –locaties vindt u op de website. Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan via de website www.walkinrotterdam.nl of door te bellen naar 06-37 33 72 98. Deelname is gratis, net als de koffie en Rotterdamse lekkernij tijdens de wandeling. Let op: het aantal plekken per wandeltour is beperkt.


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam