Herdenking 70 jaar capitulatie Japan

20 juli 2015, door Vanessa Wallast

Op 15 augustus wordt op de Vlaggenparade aan de Boompjes in Rotterdam, tegenover ‘Brutus Beer’, het einde van de bezetting van Nederlands-Indië door Japan voor de vijfde keer herdacht. Het is in 2015 precies 70 jaar geleden dat in Z.O. Azië de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde.

Speciale gast is Reggie Baay, historicus en schrijver. Zijn eerste boek “De Ogen van Solo” is de geschiedenis van een vader verteld door zijn zoon, soms pijnlijk dan weer ontroerend, door detail en toon zeer herkenbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in migratie en ontworteling. Reggie Baay raakt een snaar uit het verleden die vandaag nog natrilt (citaat Adriaan van Dis). Zijn meest recente werk “Daar werd wat gruwelijks verricht” is het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in ‘ons Indië’ in zijn geheel verteld wordt.

Om 11.00 uur wordt door de heer Joost Eerdmans, locoburgemeester, ceremonieel de Nederlandse vlag gehesen. De Nederlands-Indische gemeenschap hecht groot belang aan de vlag en aan herdenken. De donkere oorlogsperiode eiste niet alleen in de vuurlinie slachtoffers. Ook de mensen die de Jappenkampen hebben overleefd en de zogenaamde ‘buitenkampers’ zijn beschadigd. Hun verdriet is nog steeds actueel. De stichting is voornemens een monument te onthullen om dit stille verdriet een plaats te geven.

De herdenkingsplechtigheid wordt door lokale documentairemakers vastgelegd en opgenomen in een vijfdelige reeks over drie generaties uit de Indische gemeenschap. Deze wordt in augustus en september uitgezonden op Open Rotterdam.

Vlaggen staan symbool voor oorlog en vrede, voor vreugde en verdriet. De Vlaggenparade is de juiste plek om met een vlag aandacht aan te schenken aan deze emoties.


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Martha Flora