Het Oude Noorden

22 januari 2021, door Faisal

pijnackerplein

Ik ben K. Wijnolts, geboren op 22 juli 1938 in de Snellemanstraat 28, dus het echte Oude Noorden. Ik bewaar daar nog steeds fijne herinneringen aan. Bij ons aan de overkant had je Govo limonadefabriek, daar maakt men de citroengazeuse, die in alle cafés in de buurt werd geschonken.

Bij het zien van de raadplaat kreeg ik een schok van verbazing. Mijn opa, die bij ons inwoonde, zat dagelijks op hetzelfde bankje op het Pijnackerplein. Er was echter wel een verschil met de man op de foto. Mijn opa zat altijd op het rechterpuntje van de bank en had geen hoed op, maar een pet. Mijn moeder vroeg mij altijd mijn opa te gaan halen, omdat we bijna gingen eten. Als ik dan vroeg waar wij was, dan antwoordde ze dat hij op zijn bankje zat. Dan wist ik genoeg en ging hem halen. Met Koninginnedag was het altijd stampvol op het plein en dan had je muziek in de muziekkiosk en ook waren er wagenspelen.

In 1952 ben ik verhuisd naar de Waterloostraat in Kralingen, maar ik ben nog jaren naar mijn vrienden in het Oude Noorden gegaan. Dan gingen we voetballen bij het Noorderkwartier en leerden we dansen bij Jansen. Toen ik in de Vijverhofstraat in Kralingen kwam te wonen moest ik zo’n beetje alle talen leren bij de NTI om met de buren een praatje te kunnen maken. Daarom ben ik naar Brabant verhuisd, maar als ik De Oud-Rotterdammer krijg en de foto’s zie, dan krijg ik toch een ander gevoel en denk ik graag terug aan die fijne tijd in die volkswijk, het Oude Noorden.

K. Wijnolts


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties