Home Instead

10 november 2015, door Fred Wallast

Thuis wonen met dementie mogelijk

Thema-avond op 17 november over dilemma’s en oplossingen bij het thuis blijven wonen van mensen met dementie

Aanstaande dinsdag 17 november organiseert Home Instead Thuisservice Rotterdam een gespreksavond over het thema ‘dilemma’s en oplossingen bij het thuis blijven wonen met Dementie’ in het Termaathuis aan de ’s Gravenwetering 98 te Rotterdam. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de nationale Alzheimer campagne van Home Instead. Home Instead heeft hierbij een aantal toonaangevende partijen betrokken, waaronder ISAO (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek), DAZ en de Gemeente Rotterdam. Basis voor de dialoog met het publiek is de film van Pim Giel “Mijn hoofd in jouw handen”, waarvan op deze avond de verkorte versie wordt vertoond.

Dementie en thuis wonen
Er zijn oplossingen mogelijk voor mensen met dementie. Nog niet zozeer in de zin van voorkomen of behandelen, wel in het vinden van antwoorden op alledaagse en praktische uitdagingen thuis, in het leven van alledag. Bij Home Instead gaat het niet alleen om ‘zorg’, maar om welzijn, kwaliteit en respect van leven, gericht op de autonomie, zelfregie en behoud van sociale en maatschappelijke rollen. Het zorgen voor levensvreugde en het maken van eigen keuzes zodat mensen een antwoord kunnen vinden in het omgaan met dementie. Rob Noldus, franchisenemer Home Instead Rotterdam vertelt: “Veelal zien we dat de partner of kinderen van de dementerende overbelast dreigen te raken. Juist daarin kunnen wij van betekenis zijn. Wij ondersteunen de mantelzorger zodat hij of zij “lucht” krijgt en er weer ruimte is voor de oorspronkelijke, niet-zorg gerelateerde relatie met de dementerende. De dementerende op zijn beurt kijkt uit naar de komst van onze CAREGiver om een wandeling te gaan maken of over vroeger te praten.”

Discussieavond
De discussieavond staat in het teken van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De bijeenkomst is bedoeld voor kinderen en/of partners van dementerenden, het regionale dementienetwerk, professionals en WMO beleidsadviseurs. De film van Pim Giel is aangrijpend en zal bij de bezoekers veel herkenning geven. Bezoekers kunnen meepraten over de dilemma’s van de omgeving van dementerenden en krijgen inzicht in de mogelijkheden voor thuiswonenden met dementie. Ook wordt ingegaan op de verschillende onderzoeken over Alzheimer. Noldus geeft een voorbeeld van de hulp die Home Instead biedt: “Eén van onze klanten speelde piano en genoot daarvan. Sinds zijn beginnende dementie raakte hij de vleugel niet meer aan. De match met een van mijn CAREGivers, die pianolerares is, was snel gemaakt. Zij spelen nu quatre mains.”


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam