KUNST & ARCHITECTUUR IN DE SCHIJNWERPERS

27 augustus 2015, door Vanessa Wallast
Monument

Foto Ossip van Duivenbode

Dat Rotterdam in een paar jaar tijd nogal een transformatie heeft ondergaan, zal niemand zijn ontgaan. Maar het Rotterdamse stadscentrum staat ook bol van prachtige wederopbouwarchitectuur en de daarbij horende kunst. Tijdens de jaarlijkse monumentenlezing duiken architectuurhistoricus Wijnand Galema en de Britse kunstenaar Toby Paterson in de wondere wereld van wederopbouwkunst en architectuur.

Tijdens de wederopbouw van Rotterdam krijgt kunst een belangrijke rol. Beeldende kunst en architectuur gaan hand in hand; reliëfs, glas-in-loodramen en mozaïeken zijn prachtig geïntegreerd in de architectuur. De monumentale werken uit de jaren vijftig en zestig zijn nog steeds prominent in het stadsbeeld aanwezig. Zoals de kleurrijke glasmozaïeken (Louis van Roode) op de zijgevel van Central Post, het handgemaakte bakstenen reliëf (Henry Moore) in de gevel van kantoortoren First en de ‘Speculaasjes’ (J.H. Baas) op het perron van Rotterdam Centraal.

Lezingen en publiek gesprek
Architectuurhistoricus Wijnand Galema, als geen ander kenner van de Rotterdamse wederopbouw, vertelt tijdens zijn lezing over de waarde van wederopbouwkunst, de relatie met architectuur en de invloed ervan op hedendaagse kunstenaars. Dat wederopbouwarchitectuur ook een inspiratiebron vormt voor hedendaagse kunst, toont de Britse kunstenaar Toby Paterson met zijn schilderijen en reliëfs. Deze laten een grote voorliefde zien voor de na-oorlogse moderne architectuur en de utopische idealen ervan. In zijn lezing vertelt hij hierover aan de hand van zijn werk.

Aansluitend gaan de sprekers in gesprek met kunsthistoricus Sandra Smets en architect Robert Winkel. Sandra Smets publiceert regelmatig over kunst in relatie tot de openbare ruimte en stadsontwikkeling in de twintigste eeuw. Robert Winkel werkt met zijn bureau Mei architects and planners aan uiteenlopende opgaven voor herbestemming zoals de Fabriek en Fenixloods in Rotterdam.

Praktische informatie
Datum: woensdag 9 september 2015 Tijd: 19.30 uur inloop, start lezing 20.00 uur
Locatie: Scots International Church Rotterdam Schiedamsesingel 2 Reserveren: www.openmonumentendagrotterdam.nl
Toegang: gratis
Taal: Grotendeels Engels
Info: www.openmonumentendagrotterdam.nl

De Monumentenlezing is mogelijk gemaakt door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. Deze editie is tevens opgenomen in de reeks Historisch Wel & Wee Café van het Historisch Genootschap Roterodamum.

Open Monumentendag
De Monumentenlezing is onderdeel van de Open Monumentendag Rotterdam. Stichting Open Monumentendag Rotterdam organiseert al jaren in samenwerking met eigenaren van monumenten een uitgebreid lokaal programma in Rotterdam tijdens de landelijke Open Monumentendag. De monumentendagen vinden in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 plaats. In Rotterdam zijn er tal van activiteiten rondom het thema ’75 jaar Wederopbouw’ en ‘Kunst en Ambacht’.


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis