Legobouwers gezocht voor de ‘wederopbouw’ van Rotterdam

23 september 2015, door Vanessa Wallast

Lego

Op 4 oktober, de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis, staat er iets bijzonders te gebeuren. Deze dag doen we de wederopbouw van Rotterdam nog een keer over. 75 kinderen van de wederopbouw (55+) en 75 kinderen van nu (10+) vormen voor één dag de architecten van een nieuwe stad. Samen bouwen zij met lego aan de stad Rotterdam. Architect Winy Maas (o.a. bekend van de Markthal) componeert aan het eind van de dag de ‘Nieuwe Maasstad’.

75 jaar wederopbouw (1940 – 2015)
Door het bombardement van 14 mei 1940 behoorde Rotterdam tot een van de zwaarst getroffen steden van de Tweede Wereldoorlog. Op 18 mei 1940, nog geen week na het bombardement, begon men met de plannen voor de wederopbouw: er werd uiteindelijk niet gekozen voor een reconstructie van de oude stad, nee, het centrum van Rotterdam werd na de oorlog nagenoeg volledig vernieuwd. Zelfs het stratenpatroon ging op de schop. De gevolgen van de wederopbouw zijn nog steeds zichtbaar: het jonge hart klopt in een dynamische stad waar ‘nieuw’ boven ‘oud’ gaat. Het is een stad die volgens sommige ‘nooit af’ is. Breken en bouwen hoort bij Rotterdam.

Dag van de Rotterdamse Geschiedenis
Tijdens de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis vertellen we het verhaal van 75 jaar wederopbouw, om te laten zien wat het betekent een stad opnieuw op te bouwen en dromen om te zetten in daden.
Op 4 oktober praten kinderen van de wederopbouw (de babyboomers) en kinderen van nu hier samen over en geven hun idee letterlijk vorm: zij gaan samen, met lego, bouwen aan een nieuwe Maasstad. Architecte Lidija Poth, verbonden aan de TU Delft, begeleidt de bouw samen met haar studenten. Aan het einde van de dag componeert architect Winy Maas (o.a. bekend van de Markthal) op een grote plattegrond de ‘Nieuwe Maasstad’ met de door de deelnemers gebouwde elementen.

Legobouwers gezocht
Wie bouwt er mee op zondag 4 oktober tussen 13.30 uur – 15.30 uur in de hal van de Bibliotheek aan de Hoogstraat? In totaal zijn er 150 bouwers nodig: 75 kinderen van de wederopbouw (leeftijd 55+) en 75 kinderen van nu (10+). Voor aanmelden en meer informatie over Rotterdam Bouwtwww.dedagvanderotterdamsegeschiedenis.nl


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam