Leren zool in plaats van schol

5 april 2020, door Fred Wallast

jaffa

Jammer genoeg is er van de linkerkant van het oude Jaffa niet veel over, maar bijgaande foto van de jongens en dat meisje is gemaakt aan het begin van de straat, op de stoep bij Van der Meer en Schoep. Allemaal neven en een nichtje. Ik wilde toch kennelijk bij de familie, want in 1955 ben ik met haar getrouwd.

De winkel is door verschillende winkeliers bewoond geweest. Daarnaast was het café van Cor Vos, dat café grensde aan het Gilzenhof, een poort naar het hofje. Naast de muur van het hofje zat in de hoek schoenmaker Hoewijk. Voor hem heb ik dikwijls als jongen boodschappen gehaald. Op een keer moest ik twee gebakken schollen halen bij de visboer.
De visboer zei tegen mij: “Ik doe er een kleintje bij en die is voor jou.” Er waren nog geen plastic zakjes en die dingen waren kokend heet en alleen pakpapier is erg dun. Als een ware goochelaar liep ik over straat, van de ene op de andere hand. Ik zei tegen de schoenmaker: “Dat kleine  scholletje heb ik van de visboer gehad.” Eerst nog een boodschap doen en hij zou het visje inpakken voor mij. En inderdaad het pakje voor mij zag er netjes uit. Snel naar huis, want ik wilde dit scholletje aan mijn moeder geven, die spaarde al genoeg uit haar mond voor de kinderen. Snel uitpakken en wat een teleurstelling. Er kwam een oude leren zool uit het pakje in de vorm van een scholletje. Ben ik toen al het vertrouwen in de mensen verloren? Mijn broer Wim is naar de schoenmaker gegaan en die vond het een grap, maar ik niet !

Naast Hoewijk was de kapperszaak van Wigman. Wigman stotterde en je weet, een kapper kan zijn mond niet houden, die kwebbelt de hele dag door. Als hij bij mijn oor aan het knippen was, hield ik wijselijk men mond. Vaak genoeg kwam ik met een pleister op mijn oor naar buiten, maar wat wil je ook, voor vijf cent. Na verloop van jaren kwam kapper De Munnik erin met zijn Koos.

Iets verderop was de winkel van de kleermaker. Eerst zat er nog een man uit de Sichemstraat? Later zat Van de Ham er als kleermaker. Arie de Boom heeft toen van de kleermakerij een lijstenzaak gemaakt, die alom bekend was in Kralingen en omstreken.

Iets verderop was een pakhuis waar verschillende handel werd gedreven; er is zelfs een paardenstal in geweest, waar de familie Hoogendam niet altijd blij mee was. Een paar huisdeuren verder woonde de familie Dekker en vader Dekker werkte bij de gasfabriek. Hij liep, als hij aan het werk was, met een canvas zakje vol gaspenningen op zijn schouder, leunend tegen zijn hoofd. Die haalde hij op bij de mensen met een gasmeter.

Naast Dekker zat groenteman Renes. Wim, mijn broer, stond  Renes altijd bij met hand- en spandiensten. Ook als Renes ’s morgens vroeg met de handwagen naar de groentemarkt op het Noordplein ging. De volgende ruimte was een winkelhuis van de familie Hoogendijk; die verkochten vetplanten en cactussen. Later kwam er de drukkerij van De Jager in en daarna nog een patatzaak .

Nu staan we bij de poort van het Jaffahof en rechts van de poort woonde ons gezin, op de eerste etage, nr 27a. Het pakhuis van Verkade was onder de beletage. Even de buren noemen; Krijgsman, Blom, Wolf, Hoek en later Klink. Onder Hoek een pakhuis en daar stalde Koelega, een waterstoker uit de Jerichostraat, zijn handwagen met allerlei spullen, want die had een ambulante handel naast zijn waterstokerij. Onder zijn handwagen liep een trekhond als hij op pad was. Aangrenzend was het ijspakhuis van opa Van Kleef die ’s zomers goede zaken deed met het doortrekkende volk naar het strandbad aan de Kralingseplas.

Jaap de Boom en Corrie van Kleef woonden boven het ijspakhuis en in de tuin daarachter had Jaap de Boom twee grote bokken, Hij had ook een bokkenwagen, die werd ’s zomers opgetuigd en Jan, hun oudste zoon, hij zal een jaar of acht geweest zijn, werd dan als bruidegom aangekleed en een mooi meisje, Janny Sirag, werd aangekleed als bruidje; een fraai gezicht door de straten in de omgeving. Zo gebeurde er nog wat in sombere tijden.

Onder de familie van Jaap Leenhard was een pakhuis dat meestal werd gebruikt als fietsenstalling. Er werd ook dansles gegeven aan de jeugd door Koos en Mien van Kleef en de heer Dame.

Er was een open stuk waar Schippers, de fietsenmaker uit de Jaffadwarsstraat, een winkel gemaakt heeft om fietsen te verkopen. Het woonhuis daaraan grenzend woonde de heer De Cler (met een C of K), een kunstenaar.
Wij hadden ook een club in de straat, De Jaffa Boys, en bezaten een leren bal, waarvan de naden vaak loslieten. Gerard zijn vader kon dat maken; wat een mazzel dat die jongen met ons voetbalde.

Er zat in de straat ook nog een markiezenmaker, de familie Zevenhuizen. Verder wil ik opoe Hagen niet vergeten met haar kleindochter Elles, die bij bakker Broeders in de winkel stond en de kostganger, Tinus Verbeek, een speciale man die zich overal verdienstelijk maakte in de straat.

We zijn nu op de hoek Jaffa/Jaffadwarsstraat bij de groentezaak van Bos, voorheen Vink. Aan de andere kant op de hoek was de kruidenierszaak van Neleman. De zaak werd gedreven door juffrouw Roos. Zij was getrouwd met bakker Roos en woonde op de Oostzeedijk. Op de hoek, het laatste bedrijf, het café van Gijs van Leeuwen; dit is volgens mij de enige die nog als café zaken doet, al is het natuurlijk al verschillende keren van eigenaar veranderd.

Klaas Natte


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Spido januari