Mo(nu)ment voor Jopie Cohen

7 april 2016, door Fred Wallast

Piet-Muizer-OBS-Blijvliet-FOTO-Rinie-Bleeker_9f8
Maandag 18 april om 18.00 uur is de onthulling van een plaquette ter nagedachtenis aan Jopie Cohen. Hij was een van de kinderen die vanuit Loods 24 werd gedeporteerd. Jopie werd 15 november 1943 in Auschwitz vermoord. Hij was toen 13 jaar. Het moment voor Jopie Cohen zal plaatsvinden bij OBS Blijvliet aan de Hillevliet 96 in Hillesluis.

OBS Blijvliet, SKVR en Piet Muizer zijn de initiatiefnemers van het monument. Piet Muizer was een vriend van Jopie Cohen en beleefde de oorlog samen met hem en Willy Heshof. Hun vriendschap begon in 1933 op de Montessori-kleuterschool in de Zuidpolderstraat, het huidige OBS Blijvliet. Willy Heshof was Rooms-Katholiek, Piet Muizer was Nederlands Hervormd en Jopie Cohen was Joods. Hun geloof stond hun innige vriendschap niet in de weg.
Tijdens de onthulling zijn er korte toespraken van Huub van Blijswijk van Stichting Boor, Jan Donker van OBS Blijvliet, Piet Muizer en ook van Stacey Goldberg, een achternicht van Jopie Cohen uit Californië. Na de onthulling wordt het boekje ‘Verhaal van een Vriendschap’ uitgedeeld. In dit boekje beschrijft Piet Muizer hoe hij als kind de oorlog beleefde, samen met zijn vriendjes Jopie en Willy.

De onthulling van de plaquette en de presentatie van het boekje start om 18.00 en duurt tot 20.00 uur. U bent welkom vanaf 17.30 uur.


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis