Plezier in de Sonmanstraat

19 augustus 2015, door Fred Wallast
hummelman

Kantoorvakhandel Hummelman zit nog altijd op dezelfde plek

In de kranten van 31 maart en 26 mei stonden artikelen over de Sonmanstraat; plezierig om te lezen, omdat ik daar vanaf mijn derde jaar heb gewoond.

Ons gezin, met drie meisjes, verhuisde in 1938 naar deze straat. We gingen wonen op nr 105A, tegenover de dependance van de reinigingsdienst. We werden dus de overburen van de familie Clemens. Leuk dat W. Addicks van nr 7 zich nog onze meisjesnaam herinnerde. Boven ons woonde de familie Van de Ros, met vier kinderen. Met dit gezin trokken we veel op, vooral de laatste oorlogsjaren.
Boodschappen haalde je op de Stadhoudersweg, met op de hoek een huishoudwinkel; daarnaast een kapsalon, een groentewinkel, drogisterij Van ’t Veer, waar men in noodgevallen voor een dubbeltje gebruik mocht maken van de telefoon. Vervolgens de kantoorboekhandel Hummelman, die nog steeds bestaat en dan melkhandel Aurore. Op de hoek van de Nobelstraat zat een lingeriezaak, een wat sombere winkel. De Gruyter zat er tegenover, met als trekpleister ‘Het snoepje van de week’. Aan de overkant van de Stadhoudersweg zaten een sigarenzaak, een bloemenzaak, een slijterij en een slager.
Doordat er nog weinig verkeer was, konden we rustig op straat spelen, met onder anderen Wies van de Ros, Fietje Rovers en Rie Liplijn, die beneden ons woonde. Ook herinner ik mij Roosje, een Joods meisje dat op 107 woonde. Op een ochtend was dit gezin echter vertrokken en is er nooit meer iets van hen gehoord. Wel is mij verteld dat er een herinneringstegel voor dit huis is geplaatst. De huizen waren voorzien van platte daken, waarop dik grind lag en die via een vlizotrap bereikbaar waren. In de zomer een prettige plek om te spelen; oude doeken om op te zitten, fles water mee, boekjes en poppen: een mooi alternatief voor een tuin.

C. Luitwieler-Apon
Westmaas


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Martha Flora