Pontje

11 mei 2015, door Fred Wallast

Pontje

Veel heb ik niet te vertellen over “het pontje”, slechts één keer ben ik overgevaren bij het Zwaanshals en het Kerkhof en ik weet niet eens waarom. Misschien omdat ik nog heel jong was en nooit in Zwaanshals heb gewoond.

Van andere pontjes weet ik iets meer. De verbinding over de Schie, tussen de wijk Spangen en de Abraham van Stolkweg. Van dat pontje werd veel gebruik gemaakt, voornamelijk op zondag als Sparta thuis speelde. De mensen uit de stad gingen met tramlijn 1 naar de Beukelsdijk om, vervolgens, met het pontje over te steken. Zodra de tram stopte, had iedereen haast om op het pontje te komen met als gevolg dat het bootje tjokvol zat. De supporters vonden het leuk om het pontje zoveel heen en weer te schommelen, bijna tot slagzij. De pontjesbaas vond dit niet zo leuk.

Met het derde pontje ging ik vaak mee, omdat ik in de Aelbrechtstraat woonde en naar school ging in de Grote Visserijstraat. Het pontje lag tegenover de Hooidrift. Het was een sport op het pontje te springen, wanneer het al 20 of 30 centimeter uit de kant was. Dit moest je wel bekopen met een flinke oorvijg van de pontjesbaas.

 


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Martha Flora