Schaatsen in Kralingen

30 november 2015, door Fred Wallast

winter hoflaan
In mijn jonge jaren, zo tussen 1956 en 1968, was schaatsen een populair tijdverdrijf in de winter. Zodra er maar ijs was en het was stevig genoeg, gingen we met onze pa of ma, soms allebei, naar de vijver aan de Slotstraat/Vijverlaan. Vlak naast het hekje in het gras, met een oude krant onder je billen, zodat je een beetje droog zat als je je schaatsen aantrok. Mijn pa bond dan mijn schaatsen vast, van die houten dingen met oranje banden. Hij bleef altijd in de buurt, we waren te jong om alleen te lijven en hij moest ook regelmatig onze banden opnieuw vastmaken.

schaatsjes
Iedereen uit de buurt was er altijd te vinden en in mijn idee was er elke winter wel ijs. Wat natuurlijk niet waar is. Het was voor ons heel bijzonder tot aan de achtertuinen van de grote huizen aan de Hoflaan te schaatsen en te proberen naar binnen te gluren. Wij woonden in de Polanenstraat, later Waterloostraat, en dat waren wel een ander soort woningen. Aan de andere kant van de Slotlaan/Vijverweg/Essenlaan heb je ook een vijver, maar die was zelden of nooit zo goed bevroren dat ik mij kan herinneren dat daar ook geschaatst werd.
Later heb ik ook, ik meen 1960/1962, op de Kralingse plas geschaatst en vandaar via allerlei slootjes naar de Alexanderpolder, waar toen pas een paar flats gebouwd waren. Dat was echt een bijzondere dag, want ik was nog nooit in de Alexanderpolder geweest en het leek ontzettend ver weg.
Toen we weer wat groter waren, mochten we naar de ijsclub in de IJsclubstraat. Daar was muziek en verlichting en dat was natuurlijk helemaal “je van het” in die tijd (Zonder toezicht van je ouders wel te verstaan). Maar vooral de wintertijd aan de vijver, met op de achtergrond de St.Lambertuskerk, is een mooie jeugdherinnering

Engelien van Ewijk-Laurens
0180-615913


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis