Schaatsen op de Schie

19 mei 2015, door Fred Wallast

Na het zien van de foto van het pontje tussen de Mathenesserbrug en de Lage Erfbrug, in De Oud-Rotterdammer, wil ik graag reageren over het pontje Spangensekade – Aelbrechtsplein. Het was, denk ik, 1946 en ik was ongeveer 13 jaar oud. Ik ging met vier vriendinnen zwemmen in het Noorderkanaal, bij de ophaalbrug bij Overschie. We hadden, met moeite, vier centen van onze moeder gekregen voor het pontje. Op de terugweg was één van de meiden haar twee cent kwijt en gaven we de pontjesbaas acht cent, maar hij kon goed tellen en aan de overkant werd ik in mijn kippennek gegrepen en moest ik mee terug. Toen moest ik via de Aelbrachtskade en Mathenesserbrug naar huis lopen. Hier had ik natuurlijk zwaar de pee over in.
Ook zwommen en schaatsten we op de Schie. Vlak na de oorlog heeft mijn oma naar een achternicht in Amerika geschreven, omdat wij niet veel meer om het lijf hadden. En ja, er kwam een pakket met kleding en tot mijn blijdschap, een paar kunstschaatsen met zwarte schoenen erop. Ach en wee, het bleken twee linkerschoenen. Toch ging ik proberen erop te schaatsen op de Schie. Het was een raar gezicht, maar het lukte wel. En een hoop bekijks, want ik was de enige met kunstschaatsen. Ondanks vijf oorlogsjaren heb ik een leuke jeugd gehad. Ik ben nu 82 en onlangs heb ik het verhaal aan mijn kleinkinderen verteld en die moesten er hartelijk om lachen.

A.C. Ras-van Lith


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Spido januari