Teldersweg Schiebroek

13 mei 2015, door Fred Wallast
Het winkelcentrumpje Teldersweg had een echte buurtfunctie

Het winkelcentrumpje Teldersweg had een echte buurtfunctie

Voor deze foto van de Teldersweg in Rotterdam-Schiebroek stond de fotograaf op de Wilgenplas. In het eerste woonblok links hebben wij na mijn huwelijk van mei 1962 tot september 1968 met veel genoegen gewoond. Mijn man Tom werkte bij Van den Bergh & Jurgens op kantoor en omdat het pensioenfonds van Unilever (waar B&J een werkmaatschappij van was) deze woonflats als beleggingsobject had, konden wij door bemiddeling van de werkgever van mijn man, aan deze woning komen.Toen we met de inrichting van deze gloednieuwe woning begonnen, liepen er zelfs nog schilders rond voor de afwerking. Het was de zogenaamde vrije sector dus tamelijk duur (circa 90 gulden). Niettemin was je in die tijd met woningschaarste in Rotterdam heel blij met een dergelijke woning. Schiebroek was en is een mooie wijk met veel groen (we kwamen allebei uit het oude noorden) en we hadden in het begin nog heerlijk vrij uitzicht tot aan de Ringdijk (de christelijke school stond er al wel, zoals op de raadfoto te zien is, maar de kerk nog niet en ook de Donkersingel en verder waren nog niet bebouwd). Voor de dagelijkse boodschappen kon je prima in je eigen straat terecht. Dergelijke ‘volwaardige’ winkelbuurtjes, waar de levensmiddelendetailhandel een goede boterham kon verdienen, waren er ook op het Meijersplein en de Asserweg-Zuidzijde. Mijn schoonzus, Alie van Strien, woonde ook in Schiebroek, maar met boodschappen doen ben ik haar eigenlijk nooit tegengekomen. Zo ging dat toen. Op Peppelweg-Rododendronplein waren meer winkels en de wekelijkse markt op vrijdag.
Terug naar het eerste blok van de Teldersweg. Achtereenvolgens zaten er een wasserette, De Gruyter, slagerij Meijer (woonde boven de winkel en bij ons op de trap), een groenteboer, Jamin zoetwaren, een uiterst klein winkeltje van COOP, drogisterij Rooster en tot slot een rookartikelenzaak (deze verkocht ook speelgoed, o.a. miniatuurauto’s van Match Box; het wagenpark van mijn zoontjes werd hier stukje bij beetje aangeschaft, terwijl hun vader zijn favoriete sigaretten van Camel en Chief-Whip kocht). De jongens probeerden nog wel eens of de wielen van zo’n prachtig wagentje eraf kwamen en ontdekten weldra dat er geen garages bestaan voor het repareren van kapotte wieltjes van speelgoedauto’s. De poppendokter vond geamputeerde ledematen van Match Box autootjes niet tot zijn/haar vakgebied horen. Dus er hielp geen moedertje lief meer aan, de pret van het rijden was voorbij.
In het tweede woonblok waren onder andere een apotheek, Hage-gordijnstoffen en vloerbedekking en Scheenjes-mode gevestigd. Van de bewoners van ons gedeelte herinner ik me het reeds genoemde slagersechtpaar Meijer, familie v.d. Ree en mevrouw Arents. In 1969 zijn wij naar Ommoord vertrokken en hoewel we daar een eengezinswoning met voor- en achtertuin kregen, heb ik nog vaak met een zekere heimwee teruggedacht aan die fijne tijd op de Teldersweg.


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Spido januari