Tovertafels houden bewoners Lelie zorggroep actief

14 december 2015, door Fred Wallast

tovertafel 1
Bewoners van verpleeghuizen van Lelie zorggroep krijgen interactieve Tovertafels die hen helpen langer actief te blijven. Dinsdag 22 december wordt op locatie Pniël de eerste van in totaal zes Tovertafels in gebruik genomen. 

tovertafel 2
De Tovertafel is een kastje dat boven een huiskamertafel hangt en hierop lichtanimaties projecteert. Deze projecties zijn interactief: ze reageren op de hand- en armbewegingen van ouderen met dementie.
Ouderen met dementie zijn een groot deel van de dag passief. Ze kijken voor zich uit, dutten en hebben zelden onderling interactie. Deze apathie versnelt de achteruitgang van hun algehele welbevinden. Ook kan er sprake zijn van somberheid en dwars of tegendraads gedrag. De Tovertafel kan dit helpen doorbreken.
De reacties op de Tovertafel zijn lovend. De uitwerking op ouderen met dementie is verrassend: sommige mensen gaan weer praten, bewegen en maken contact met hun omgeving. “We zijn blij en trots dat we zo’n innovatief, wetenschappelijk onderbouwd spelconcept aan onze bewoners kunnen aanbieden”, aldus Aad de Kool, regiodirecteur bij Lelie zorggroep.

Meer lachen en bewegen
Een Tovertafel voor bewoners met dementie: dat was de wens van menig medewerker en vrijwilliger in de verpleeghuizen van Lelie zorggroep wonen, zorg en welzijn in Rotterdam. Groot was de blijdschap toen daarvoor onlangs subsidie werd verstrekt door Sint Laurensfonds, Fonds NutsOhra en de Pasman Stichting. Tot nu waren in Rotterdam nog geen Tovertafels in gebruik.
Van de Tovertafels die in de verpleeghuizen van Lelie zorggroep worden geplaatst (naast Pniël zijn dat De Burcht, Tussendael, Westerstein en Tiendhove) kunnen 195 bewoners gebruik maken. De hoop is dat met subsidie binnenkort ook exemplaren voor andere locaties, zoals Oranjehof en Siloam, kunnen worden aangeschaft. Marijke Nikou is zorgmedewerker in Oranjehof en startte onlangs een crowdfundingactie. Haar doel is ouderen met dementie weer meer te zien lachen en in beweging te krijgen, schrijft ze op Dreamordonate.nl.

 

Foto’s: Active Cues (www.activecues.com)


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis