Van Brienenoordbrug

23 maart 2016, door Vanessa Wallast
Brienenoord

https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

De Rotterdammers hadden hier weer een hoogtepunt om trots op te zijn, uitgenodigd door Rijkswaterstaat werd de Van Brienenoordbrug ingewijd door hem als “een ware boulevard” te bewandelen, hoog boven de Maas met westwaarts ruim uitzicht over de stad. Dit dan allemaal voorafgaand aan de officiële opening op  1 februari 1965.
Het was niet zozeer de stad, maar het Rijk dat hiermede een eerste stap zette in nieuw beleid, namelijk; de steden ontlasten door middel van een ring-/rijksweg eromheen. Al het rijkswegverkeer wurmde zich nog door de stad over de Stadionweg, Breeweg, Strevelsweg, Pleinweg en Maastunnel, zeer tot last van het stadsverkeer. Voor eens en altijd werd het rijkswegverkeer door die brug buiten de bebouwde kom gesitueerd. Als Vreewijker was ik ook trots en pikte in de loop van dat jaar, rijdend in m’n wrakke Fiatje Topolino, een lifter op bij de Spoorhaven op Zuid die me de weg vroeg naar het centrum. Hij was matroos op een coaster-roestbak uit Wales. Ik moest naar m’n opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst; in de stad dus. “Stap maar in!” Trots als ik was koos ik een enorme ‘touristische omweg’ om hem, via de Van Brienenoordbrug, extra te laten genieten van het uitzicht alom en over de stad en zijn Maas. Zijn indruk en dank waren enorm en resulteerde erin dat deze jonge zeeman nog enkele jaren met mij heeft gecorrespondeerd. Vanaf januari 1969 ging ik drie keer per week zelf over de brug van Vreewijk naar Krimpen a/d Ijssel, toen ik overgestapt was van kantoorbanen naar het voortgezet onderwijs als teken/handenarbeidleraar aldaar. Bij mooi weer deed ik dat op m’n Typhoonbrommer over het ‘fietspad’, waar de fiets geweerd werd wegens steilte.

brienenoordbrug_0001


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis

Beste lezers,

Ook bij De Oud-Rotterdammer komen we niet onder het Coronavirus uit. Met man en macht proberen we u zo veel mogelijk te blijven voorzien van onze services. Zoals het uitbrengen van de krant en het toesturen van de bestellingen.

Het kan echter gebeuren dat een en ander kleine vertraging oploopt in deze roerige tijden.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet en mochten er verdere bijzonderheden invloed hebben op De Oud-Rotterdammer, dan zullen wij u informeren.

Heeft u familie, vrienden of kennissen die niet de beschikking hebben over internet, dan waarderen we het zeer, wanneer u ze informeert.

Wij hopen op uw begrip.

Met vriendelijke groet,

De Oud-Rotterdammer