Veerpont Delfshavense Schie

11 mei 2015, door Fred Wallast

Wat men op de foto ziet is geen veerpont of overzetpont, maar gewoon ’t Pontje. Zelfs de grote veren op de Maas, tussen de Veerhaven en Katendrecht en de Holland Amerikalijn, waren bekend als de heen en weer bootjes. Derhalve wat men de kabelgast zou kunnen noemen is geen pontbaas, maar een pontjesbaas.

Een van de pontjes over de Delfshavense Schie

Een van de pontjes over de Delfshavense Schie

Dit pontje voer op de Delfshavense Schie, tussen de Aelbrechtskade, ter hoogte van de Hooidrift, en waar het eind van de Spangensekade overgaat op de Mathenesserdijk. Het was een welkome afkorting van een lange omweg over de Lage Erfbrug of de Mathenesserbrug, in een tijd, dat de meeste mensen op de benenwagen waren aangewezen.

Verder naar het westen, voorbij de Mathenesserbrug , voer een ander pontje van het Aelbrechtsplein, met het eindpunt van lijn 1, bij het einde of begin van de Aelbrechtskade naar de Toussaintstraat. Dit was een uitstekende verbinding voor een cent. Vooral op wedstrijddagen om de supporters van Sparta naar het Kasteel te brengen. Aan de andere kant lag het terrein van RFC, net voorbij het Aelbrechtsplein. Door de locatie, dichtbij de spoorbrug, was het niet altijd makkelijk een passerend beurtschip te zien, zodat de schipper de hoorn kon blazen. Zo wilde het wel eens gebeuren dat het pontje niet tijdig genoeg aan de kant kon komen en de kabel strijken. De kabel raakte dan in de schroef verward, met alle nare gevolgen van dien.

De man in uniform, op het pontje is de bediende van de Havendienst, die op alle werkdagen het liggeld van elk aangemeerd vaartuig collecteerde voor de Gemeente. Hij liep de kade af, langs het Delfshavense Schiekanaal, kortweg de Schie, tot aan de Coolhaven en de Voor- en Achterhaven en was altijd een kosteloze passagier.

Die man in het uniform was mijn vader, die na een korte op de Gemeentelijke Veren, en als brug- en sluiswachter, alles en iedereen die via de Schie voer heeft leren kennen. Tijdens de oorlogsjaren was dit een voordeel, want de beurtschippers die bevoorrading voor de bezettingstroepen aanvoerden, stopten hem zo nu en dan wat aardappelen of witte, groene en rode kool toe. Dit was een welkome aanvulling op de suikerbietenpulp. Hij ging nooit naar zijn werk zonder zijn ‘knijverzak’ opgerold in zijn jas. Het zal niet altijd makkelijk geweest zijn de buit onder zijn jas ongezien thuis te krijgen.

Tom van de Steenoven
7 Jarrah Court
Glen Waverly, Vic 3150
Australia

 


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Gemeente Rotterdam