Verschillende huizen in de oorlog

14 juli 2015, door Vanessa Wallast

Ik wil reageren op de inzending van de heer Wim Steehouwer, in de krant van 12 mei 2015. Hij ergert zich aan de woorden “moffrika en moffen”. Deze woorden zal ik zelf ook niet meer gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat er bij veel mensen nog ‘haat’ zit door alles wat er gebeurd is. 

Ik heb ook veel meegemaakt in die tijd . Wij woonden bij het station Delftsche Poort, dus 14 mei 1940 stonden we op straat, alles was weg. Na veel omzwervingen huurde mijn vader een huis in de Willem Buytenwechstraat. Daar viel in juli 1940 een verdwaalde Engelse bom naast ons. In 1941 zijn we in Doorn terecht gekomen. Daar waren veel Duitse joden die op weg waren naar Engeland gestrand. Eén van hen vroeg of hij bij ons mocht wonen, dat kon toen nog. Voor hem en voor ons overleed hij  ‘gelukkig’ in 1942, na een kort ziekbed.

De gemeente dacht toen blijkbaar ‘waar een joodse man heeft gewoond, kan ook een Duitse officier wonen’, we kregen inkwartiering. Het was een behoorlijke vent, een goede Duitser. Na een poosje ging hij weg en kregen we vier nieuwe Duitsers, dat waren beesten. Na een paar weken vertrokken zij weer en kregen we vier anderen en die waren nog erger. Ik heb me er als zestienjarig meisje over verbaasd, dat volwassen mannen, die thuis waarschijnlijk een gezin en een normale baan hadden, zich zo erg konden misdragen.

Na een paar dagen moesten wij het huis verlaten, want we liepen maar in de weg, volgens de Duitsers. Wij kwamen toen in een huis, waar ‘Duitse’ meiden, een ander woord weet ik er niet voor, hadden gezeten. Die waren nog erger dan mannen. Hoe we het daar aantroffen tart iedere beschrijving.

Ja, er waren goede Duitsers en ja, er waren slechte Nederlanders. Ook het Duitse volk heeft geleden, maar ik kan me voorstellen dat bij veel oudere Nederlanders nog veel haatgevoelens naar boven komen, als ze aan die tijd terugdenken. Het is lang geleden, maar je vergeet het nooit

C. Sulzle-Roest
Parklaan 96
4645 RW  PUTTE


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Martha Flora