Wandeling op de oude boulevard Katendrecht

15 mei 2015, door Fred Wallast

Het was een schitterende dag voor deze tijd van het jaar. Ik had net mijn vrouw naar haar zieke zus toegebracht en zou haar daar om 2 uur weer ophalen. Ik had nog geen idee wat ik in de tussentijd zou kunnen doen. Ineens zag ik in mijn ooghoeken een aanduiding van de ANWB die mijn aandacht trok. Het ss Rotterdam was nu te bezichtigen. Gelijk wist ik wat ik kon doen deze dag.Ik draaide mijn stuur naar links en parkeerde bij een nieuwbouwwijk, in de veronderstelling dat ‘de oude Brede Hilledijk’ herbouwd is. Aangezien ik als controleur in de horeca gewerkt heb, kwam ik regelmatig in Katendrecht en maakte altijd dezelfde wandeling langs de vele kroegen. Langzaam dwaalden mijn gedachten weg……

In gedachten ben ik terug op een dag in 1994. Vandaag is de dag dat ik afzwaai, in deze sterk verpauperde wijk, met hier en daar dekens en oude overgordijnen voor de ramen. Het was heel anders dan de prachtige wijk waar ik nu doorheen loop, langs het water van de Maashaven. Onderweg zie ik een wijkgezondheidscentrum en een scholencomplex. Ik blijf maar doorlopen. Nooit heb ik geweten dat Katendrecht zo lang schiereiland is. En daar ligt hij dan: het ss Rotterdam. Met in de buurt een prachtig park met een speeltuin en een herdenkingsplaats voor de gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Hoge torenflats, waarvan ik de bewoners benijd vanwege het uitzicht. Watertaxi’s die af en aan varen. Pas op dat moment besef ik, dat ik niet op ‘de oude Brede Hilledijk’ had gewandeld, maar op de voormalige haventerreinen.
Mijn interesse was gelijk gewekt. Ik wilde mijn oude looproute zien. Zien hoe alles is veranderd. Woningen zijn gerenoveerd en zeemanskroegen omgebouwd tot andere gebouwen. Ongelofelijk wat er in 17 jaar allemaal kan veranderen. Ik kijk op mijn horloge en zie dat het bijna 2 uur is, ik moet me haasten om op tijd bij mijn vrouw te zijn. Maar er komt een dag dat ik hier terugkom, en ik ga ook andere mensen vertellen dat bij mooi weer deze wandelroute echt een aanrader is.

Aad de Knegt


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Spido januari