Weerzien

10 november 2015, door Fred Wallast
Papendrechtstraat 1

Een foto van de familie Seesing van de buurt

In De Oud-Rotterdammer van februari 2012 deden wij een oproep om onze oude buren, de familie Kradolfer, op te sporen, die in 1964 plotseling zijn vertrokken naar Australië. Binnen twee weken na het verschijnen van het blad was deze familie opgespoord, vooral door de attentie van de familie van hun moeders kant. Wij hebben daarna per email veel uitgewisseld over het oude en nieuwe Rotterdam en dat maakte de oudste zoon en zijn vrouw nieuwsgierig naar zijn geboortestad.

Wij leerden elkaar in 1957 kennen in Pendrecht. Wij kwamen uit Gelderland wonen in de nieuw opgeleverde woning Papendrecht 16 in Pendrecht. Wij waren met zeven kinderen en onze vader was bouwkundig opzichter bij de bouw van de BPM-flat, later bekend als Shell-flat, op het kruispunt van de Slinge en de Groene Kruisweg.
Op huisnummer 14 woonde de familie Seesing, op nummer 12 de familie Kradolfer en op 10 de familie Soeteboek. De familie Kradolfer woonde daar met tien kinderen. Ze kwamen uit de Gouvernestraat in het Oude Westen. De vader werkte in de haven als classificeerder. We hadden veel contact, doordat de kerkelijke achtergrond en daardoor ook de school een logisch verband gaf.
In 1963 verhuisde de familie Soeteboek naar Australië en in juni 1964 emigreerde plotseling ook de familie Kradolfer naar Adelaide in Australië met al hun kinderen. Onze ouders zijn er tot 1971 blijven wonen, totdat alle kinderen getrouwd waren of gingen samenwonen met de echtgenoot van hun dromen.
Wij hebben nooit meer iets vernomen van de Australiëgangers, maar toen het moment van 50 jaar emigratie naderde, hebben wij via De Oud-Rotterdammer het adres van de familie snel kunnen achterhalen. Oudste zoon Bram Kradolfer is daarop met zijn vrouw, na precies 50 jaar, voor een korte vakantie naar Rotterdam gekomen en zij hebben zich vergaapt aan alle vernieuwingen die  de stad hebben gevormd van herstellende oorlogsstad naar een respectabele woon- en werkstad , met grote stads- en havenuitbreidingen.
We ontmoetten elkaar op een historische plek, de kade bij hotel New York, vanwaar ze met het hele gezin in 1964 met de boot vertrokken naar hun nieuwe land. Het was een geweldig weerzien na 50 jaar en we voelden ons weer jong in Pendrecht, ondanks onze leeftijden van rond de zeventig jaar. De herinneringen waren nog verrassend helder. We hebben gezamenlijk afscheid genomen van onze jeugd in Pendrecht en ze zijn inmiddels weer vertrokken naar hun tweede vaderland en samen houden wij de heimwee naar de de tijd die niet altijd heel gewoon was, maar wel onbezorgd , spannend en verrassend.

Frits en Riet van Veldhoven


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Het Welzijnswarenhuis