Witte Dorp een stukkie Rotterdam

20 mei 2015, door Fred Wallast

Het Witte Dorp; een stukkie Rotterdam dat ik nooit zal vergeten. Ik kwam er wonen toen ik  in 1935 ongeveer één week oud was, op Bomstraat 33. Hier hebben we  tot 1952 gewoond, toen kreeg mijn moeder een nieuwbouwhuis in Overschie. Het  huis was te klein geworden voor acht personen. Mijn herinneringen beginnen met het uitbreken van de oorlog …en het kijken naar de afgezonken Jan van Galen in de Merwehaven. Ondanks de oorlog heb ik een heel fijne jeugd gehad. Wel af en toe bang als er bommen hoog boven ons hoofd geloosd werden, maar die kwamen achter Van Nelle terecht. Bij mijn weten is het dorp nooit geraakt, wel de omliggende wijken Oud Mathenesse, Spangen en het Marconiplein en omtrek. Na de oorlog was heel de omgeving ons speelterrein; de havens, de rangeerterreinen, de Spaanse Polder en de ruïnes van Tussendijken. Bietsen voor sigaretten, kauwgum en chocolade, bij die Amerikanen.  En ze wegbrengen naar de barber of café Halfweg. De bijnamen waren ook talrijk. Enkele weet ik nog, zoals: Piet de Lor, Koningin Saar, ster van de nacht, gekke Dirk, kikkeroogie, kikker. Er waren genoeg leeftijdgenoten, onder andere: Cor Reijnhout, Joop Vermeulen, Piet Leenhouts, de broers Moreel, Jan Mietes, Gerard Wentzel, Broertse Hagen, Piet Ronteltap, Aad Par, Bouke Stap, Aadje Kokken, Gijs Dekker, Jan en Wil de Regt, enzovoort. Al met al was ik niet blij met de verhuizing en als ik mijn leven mag over doen, dan werd het weer het Witte Dorp. Groeten aan m’n ouwe vrienden, van Herman Rietdijk, beter bekend als  De Witte of Herman de Ruiter.

H.B. Rietdijk


Dé gratis krant voor
de vijftigplusser!

Advertenties
Spido November 2